Skagen med mange svake år - nå tar ledelsen grep

Avkastningen hos Skagen Vekst har ligget bak referansen og markedet i 10 år.

I GAMLE DAGER: Skagen-sjef Harald Espedal må over 10 år tilbake i tid for å finne en avkastning over tid på linje med markedet og referansen. Scan-Foto: Hugo Bergsaker
I GAMLE DAGER: Skagen-sjef Harald Espedal må over 10 år tilbake i tid for å finne en avkastning over tid på linje med markedet og referansen. Scan-Foto: Hugo BergsakerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ifølge statusrapporten for juli ligger Skagen Vekst bak referanseindeksen i alle måleperioder.

Fondet steg 2,7 prosent i juli, mot referanseindeksens 4,0 prosent. Hittil i år er fondet opp 10,1 prosent, noe som er 5,1 prosentpoeng bak markedet.

De siste tre årene har fondet en gjennomsnittlig årlig avkastning på 3,9 prosent, som er hele 7,0 prosentpoeng bak referanseindeksen.

Over 10 år ligger fondet også på etterskudd. Mens Skagen har steget 12,5 er den årlige avkastningen for referansen i snitt er på 13,3 prosent.

Endrer på mandatet Historisk har ikke-norske selskaper vært blant Skagen-fondest beste investeringer. Det tar fondet nå konsekvensen av.

Fra og med 1. januar 2014 endrer Skagen Vekst sitt investeringsmandatet fra 50 prosent investert i norske aksjer til 50 prosent investert i det nordiske aksjemarkedet. Den andre halvdelen forblir investert i globale aksjer.

Referanseindeksen endres også til 50 prosent MSCI Nordic Countries All Cap og 50 prosent MSCI All Country World Index.

Endringen i mandatet vil ifølge fondet gi en diversifiseringseffekt for kundene, sammenlignet med energitunge Oslo Børs.

- Likviditeten på Oslo Børs har falt, og kombinert med høy sektorkonsentrasjon innen energi vil en utvidelse av mandatet sikre at fondet ikke vris mot enkeltsektorer, skriver Skagen i sin statusrapport for juli.

Innfører høyvannsmerke Samtidig som investeringsmandatet endres søker Skagen videre andelseiernes godkjennelse for en ny honorarmodell i Skagen Vekst.

Det kommer etter at fondet i årevis har håvet inn gode forvaltningshonnorar og rundhåndet delt ut gigantbonuser til de ansatte.

Forslaget går ut på å innføre et såkalt høyvannsmerke på den variable forvaltningsgodtgjørelsen. Det vil si at fondet kun kan belaste fortjenestedeling om fondets andelsverdi ved avregningstidspunkt (31. desember hvert år) er høyere enn andelsverdien ved forrige avregningstidspunkt.

- Å introdusere høyvannsmerke til en absoluttmodell for honorarer vil gi bedre samsvar mellom kundenes og fondets interesser, sier Skagen-sjef og investeringsdirektør Harald Espedal.