Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skagen ut av Norge

Navn: Kaj Skagen Alder: 49 Yrke: Forfatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en artikkel i denne avis i går meldte Kaj Skagen seg ut av den norske stat og erklærte seg samtidig som en selvstendig republikk. Han frasa seg ansvaret for den pågående bombingen, fraba seg å bli representert av en statsminister som sier at han tror på Bergprekenens verdier, men bidrar til krig. Han nekter å være norsk under en regjering som opphøyer fallerte japper til verdikommissærer.

Hvis du etter dette mener Kaj Skagen er en feig tullebukk, er du på linje med det samlete norske anmelderkorps. Da hans bok «Himmelen vet ingenting» utkom høsten 1988, ble det ropt på psykiatrisk krisehjelp for den perverse forfatteren. Boka ble anbefalt som brekkmiddel.

Innvendingene skyldtes ikke de litterære kvaliteter, men at den tok sitt utgangspunkt i selvmordet til Sigmund Hoftun, Gyldendals høyt respekterte hovedredaktør for skjønnlitteratur. Selvmord var - og er - fortsatt tabu i norsk presse. Derfor ble Skagen beskyldt for kynisme og nekrofili. Da boka kom ut i svensk språkdrakt, var dommen en helt annen. Der norske kritikere mente den var til å spy av, fant svenske kritikere den sympatisk og gripende. Slik felte de svenske kritikerne også en drepende dom over sine norske kolleger.

- I ettertid kan jeg se kritikken som en slags fjær i hatten. Jeg samlet 200 enstonige, drepende kritikker, som avsagt av en saueflokk. Ikke siden Jens Bjørneboes «Under en hårdere himmel» har man sett slikt kollektivt drap. Det var hardt, for du forsvarer deg med tilbaketrekking og aggresjon, sier han til Dagboka i dag.

Han bestemte seg for å bli dikter allerede da han kom til Oslo fra Kragerø for å ta siste klasse av Forsøksgym. Der hadde han vossingen Johannes Gjerdåker som norsklærer, og han nørte godt opp under Skagens litterære ambisjoner. I dag regnes Skagen blant våre fremste forfattere. I Dagbladets omtale av hans essaysamling «Ørkentaler» fra i fjor karakteriseres han som avslørende, full av snerrende engasjement, lærerik, en forfatter som gjør det vanskeligere å leve med vår egen ignoranse.

I øyeblikket sitter han hjemme i Bergen og arbeider med fire forskjellige prosjekter. Han har lyst til å skrive noe som kan gjøre Rudolf Steiners antroposofi forståelig for folk flest, men er ikke sikker på at det utkrystalliserer seg som hovedsak i denne omgang.

I dag er han glad han ikke lenger er norsk. Og fra sin dikterhule i Fjøsanger proklamerer han at han aldri vil søke medlemskap i NATO.