FRP-KOMMUNER PÅ DUNKEN: Frp-styrte kommuner har dårligst kontroll med økonomien. Flest kommuner står også under statlig styring. Ett eksempel på dette er Stranda kommune med Frp-ordfører Frank Sve. Ifølge Frp har kommunen investert penger i fremtiden. Andre lokalpolitikerne og innbyggere mener de har kjørt økonomien på dunken. Foto: Agnete Brun/Dagbladet
FRP-KOMMUNER PÅ DUNKEN: Frp-styrte kommuner har dårligst kontroll med økonomien. Flest kommuner står også under statlig styring. Ett eksempel på dette er Stranda kommune med Frp-ordfører Frank Sve. Ifølge Frp har kommunen investert penger i fremtiden. Andre lokalpolitikerne og innbyggere mener de har kjørt økonomien på dunken. Foto: Agnete Brun/DagbladetVis mer

Skakkjørte kommuner er Frp-kommuner

Frp har dårligst kontroll med pengesekken i kommunene - og har flest av sine kommuner under statlig styring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRANDA/OSLO (Dagbladet): I gårsdagens «Kommunebørs» presenterte Dagbladet hvilke kommuner i Norge som har dårligst styring med økonomien. Ifølge kåringa har Frp-kommuner i snitt dårligst økonomisk kontroll, mens Venstre-kommuner er best.

Frp er i tillegg det partiet med flest av sine kommuner under statlig styring.

Hele 30 prosent av Frp-kommunene står oppført på kommunaldepartementets ROBEK-liste. Det betyr en omfattende statlig kontroll av budsjetter, nye låneopptak og leieavtaler.

Til sammenlikning har Venstre 18 prosent av sine kommuner på «skrekklista», og Ap har 14 prosent.

Sjekk din kommune her.

«Gammel moro» Fem av de i alt 17 Frp-kommunene i landet står oppført på ROBEK. Gjermund Hagesæter, om sitter i Stortingets kommunalkomitè for Frp, forklarer dette med «gammel moro» fra tidligere kommunestyrer:

- Frp overtar ofte kommuner der økonomien er svært svak, folk er lei og Frp er et alternativ til det bestående. Austevoll kommune var nesten slått konkurs da Frp overtok makta. Her er vi fortsatt på ROBEK-lista, men får vi en periode til, kan vi komme ute av den. Det går rett vei og det er det viktigste, sier han.

VIL STEMME FRP - MEN IKKE PÅ ORDFØREREN: -Vi skal stemme FrP, men det er fordi vi er enig i det partiet står for når det gjelder vei og skatt, men ikke på ordføreren, sier Daniel Langlo Opshaug (20) og Sondre Tronstad Lie (21). De synes Frp-ordfører Frank Sve har rotet til økonomien. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
VIL STEMME FRP - MEN IKKE PÅ ORDFØREREN: -Vi skal stemme FrP, men det er fordi vi er enig i det partiet står for når det gjelder vei og skatt, men ikke på ordføreren, sier Daniel Langlo Opshaug (20) og Sondre Tronstad Lie (21). De synes Frp-ordfører Frank Sve har rotet til økonomien. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer

Han mener også at Frp invester når de er ved makta, og trekker Stranda kommune som et eksempel.

- Her har man foretatt voldsomme investeringer for å sikre gode tjenester, og da blir gjelda høy, forklarer Hagesæter.

Skitrekk kostet tillitt Men i Stranda faller ikke dette i god jord. Opposisjonspolitikere mener det er langt ifra lure investeringer som har gjort at kommunen er i økonomisk uføre.

Et skitrekk har kostet Frp-ordfører Frank Sve tillitten og styring over egen økonomi.

- Vi skal stemme FrP, men det er fordi vi er enig i det partiet står for når det gjelder vei og skatt. Men fire nye år med Frank Sve tror jeg ikke er så lurt, sier Daniel Langlo Opshaug (20).

- Han har gjort mye tullete. Han har satset for mye på store risikoprosjekter, så partiet burde absolutt finne en annen kandidat til ordørervervet, sier Sondre Trondstad Lie (21).

I sommer ble kommunen ført på ROBEK-lista.

Ifølge Dagbladets kommunebørs er Stranda den 424. dårligst av 426. kommuner til å styre økonomien.

- Det har vært alt for dårlig styring, med en total mangel på risikoanalyse fra Frank Sve og flertallet. Her snakker vi ikke bare om skitrekket de mesterlig klarte å få inn som et kommunalt foretak tross nei fra Fylkesmann og banker. I tillegg har vi kaiene - her har kommunen tapt flere titalls millioner på dårlige analyser og hastverk, sier Jan Ove Tryggestad (Sp).

Senterpartiveteranen i Stranda har passert Sve i popularitet med god margin.

- Jeg stiller fordi dette ikke kan fortsette fire nye år, og at jeg gjerne vil være med på å få tilbake en positiv utvikling, sier Tryggestad.

Ordfører Sve har ikke vært tilgjengelig for kommentar, utover at han synes mediene er for ensidig negative til ham og Stranda.

Staten styrer - Det er alvorlig for kommunene å komme på ROBEK-lista. Da må man gå innom fylkesmannen for å få godkjent alle låneopptak. Ingen kommuner vil stå på lista, sier Helge Eide, direktør i KS.

Valgforsker Anders Todal Jenssen mener det er vanskelig å se politiske skillelinjer innenfor kommuneøkonomien:

- Mesteparten av pengene går til lønninger til lovpålagte politiske oppgaver, så kommunene har liten mulighet til å drive partipolitisk flaggheising. Kommunenes ulike egenskaper avgjør kommunebudsjettene mer enn politikken, sier Todal Jenssen.

- Men investerer man i alpinanlegg har man kanskje ikke lagt det store egget, låner man til driften er man ikke stort bedre, legger han til. Visse partier kan også være for opptatt av regnskapenes bunnlinje, og investere dermed for lite, mener valgforskeren.

- Når det blir et politisk skifte overtar noen et budsjett som tilsynelatende er i balanse, men så er det et skrikende investeringsbehov i kommunen, og politikerne må finne penger til å gjøre de investeringene, sier Todal Jenssen.

Trondheim er eksempel på en slik kommune.

- Her skriker Høyre at gjelda er for stor, og sparer kommunen i balanse, men investerer ingenting. Så kommer Ap til makta, og låner og låner for å finansiere rehabilitering og kommer i underskudd, sier Todal Jenssen.

Små og oversiktlige I Dagbladets kåring kommer Venstre-kommuner best ut. Dette til tross for at de har nest flest av sine kommuner på ROBEK-lista.

- Det er en gammel liberal tradisjon å ha økonomisk forvaltning hvor en ikke bruker mer enn hva man har. Venstre styrer også en del små kommuner. Her der det oversiktlig, og vanskelig å skjule skjeletter i skapet. Jeg tror ikke en blir mer populær politiker jo mer penger en bruker. Folk verdsetter at man tar vare på økonomien, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

BEST: Trine Skei Grandes parti, Venstre, styrer de kommunene med best økonomisk styring. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BEST: Trine Skei Grandes parti, Venstre, styrer de kommunene med best økonomisk styring. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Senterpartiet er det nest beste partiet totalt. De har bare to av sine 82 kommuner under statens styring.

- Vi har ordførerer som forvalter lokalsamfunnets ressurser på en god måte, og er styringsdyktige. Det er jordnære folk, og ofte er ordførerene privat næringsdrivende som er gode til å styre med penger, sier Liv Signe Navarsete.

Høyre tar storeslem i konkurransen om å holde orden på økonomien i byer og de største kommunene. På Dagbladets liste over disse kommunene styrer Høyre i de seks kommunene som topper lista.

NESTBEST: Sp og Liv Signe Navarsete kan smykke seg med at de styrer de best økonomisk drevne kommunene. I tillegg har partiet i prosent færrest kommuner på "skrekklista" ROBEK. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NESTBEST: Sp og Liv Signe Navarsete kan smykke seg med at de styrer de best økonomisk drevne kommunene. I tillegg har partiet i prosent færrest kommuner på "skrekklista" ROBEK. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer