«Skal aldri skje igjen»

MOSS (Dagbladet): De ansatte i utelivsbransjen føler seg ikke lenger trygge etter at dørvaktkollegene Einar Tormod Rønning (23) og Martin Morisse (26) ble drept på jobb i helga. - Vi må dra lasset sammen slik at dette ikke skjer igjen, ble bransjen og politiet enige om på et møte i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martin Morisse og Einar Tormod Rønning forsøkte å gå imellom da de skjønte at noe var på gang ved biljardbordet på utestedet Chez natt til søndag. Uten forvarsel skal noen av gjestene ha begynt å kaste biljardkuler i lokalet, og en av gjestene ble truffet.

- Det er ingenting som tyder på at dørvaktene startet konflikten. Dette dreide seg om helt andre ting. De gikk inn i en konflikt for å prøve å bryte den opp da det tragiske skjedde, sa politiet på møtet i går.

Gjorde jobben sin

Alt skjedde veldig fort. Dørvaktene skal ikke ha tatt i noen av de fire, men bare nærmet seg for å roe dem ned. Uten forvarsel kom kniven fram, og før noen skjønte hva som skjedde lå begge dørvaktene blødende på gulvet.

Mellom 60 og 70 personer fra utelivsbransjen i Moss, de fleste dørvakter, møttes på Lysthuset i går. Etter de meningsløse drapene på to av deres egne, har tankene kvernet hos kollegene. Svært ofte havner de selv i liknende situasjoner, der de som vakter må roe ned aggressive gjester. Som regel går det bra. I helga endte det med drap. Nå vil bransjen gjøre sitt for å hindre at noe liknende kan skje i hjembyen igjen.

Trygghet på jobb

En av de to drepte dørvaktene skal ha hatt skuddsikker vest natt til søndag. Det hjalp ikke mot de dødelige knivstikkene. Nå har dørvaktene på et av utestedene i byen bestilt prøver på vester og knivsikre hansker for å finne ut hvordan de best kan beskytte seg selv.

De siste åra er miljøet i Moss blitt stadig tøffere.

- Dette handler først og fremst om sikkerheten til de ansatte. Hva kan vi gjøre for å føle oss tryggere på jobb? Hva kan vi gjøre for at gjestene skal føle seg trygge når de besøker oss? spurte Harald Wold, leder i serveringsforeningen i byen på møtet i går.

Sikkerhetsmetoder

Fra politiet stilte avdelingssjef på ordensavdelinga Morten Rasmussen og politiinspektør Jon Granrud. Begge er svært opptatte av å få til et godt samarbeid med byens dørvakter, og vil jobbe for å få til et dørvaktkurs.

Dørvaktene ville vite hva de kan gjøre for å beskytte seg. Mange ønsker metalldetektor, og flere vurdere kameraovervåking av inngangspartiene.

Målet er at ingen skal slippe inn på byens utesteder bevæpnet. Alle vet at dersom ingenting skjer kan det være dem som rammes av vold neste gang.