Skal alibisjekke 600 svensker knyttet til ransmiljøet

Én person med mulige forgreininger ble pågrepet i ettermiddag etter det spektakulære helikopterranet.

BRYTER SEG INN: Politiet var veldig nære ved å ta ranerne på fersken, men de kom seg unna i helikopteret i tide. Nå skal svensk politi kontakte 600 svensker de mener har tilknytning til ransmiljøet i Sverige. 


Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
BRYTER SEG INN: Politiet var veldig nære ved å ta ranerne på fersken, men de kom seg unna i helikopteret i tide. Nå skal svensk politi kontakte 600 svensker de mener har tilknytning til ransmiljøet i Sverige. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
STOCKHOLM (Dagbladet): Like etter klokka 14.30 i dag pågrep svensk politi en mann som mistenkes for på en eller annen måte ha vært involvert i det dramatiske ranet mot verdisentralen GS4 like utenfor Stockholm i morges.

Det var 21 ansatte inne i bygningen, men ingen kom til fysisk til skade, opplyste politiet på en pressekonferanse klokka 15.00. Ifølge politiet tok ranerne seg inn i bygningen fra tak og helt ned i underetasjen der pengene lå.

- Det var en rekke eksplosjoner inne i bygningen. Ranerne har tatt seg gjennom tak eller vegger på den måten. Fra bunnen har de firt opp sekker med det vi tror er ransutbyttet opp i helikopteret, sier Jan Evensson, sier sjef for kriminalenheten ved stockholmspolitiet til Dagbladet.

Automatvpåpen
Ifølge operativ leder Christian Agdur i stockholmspolitiet framstår ranerne svært profesjonelle.

- De var godt organiserte, hadde planlagt ranet veldig godt og var godt teknisk utrustet. Vi mener de hadde automatvåpen, sier Agdur.

Politiet var på åstedet etter et par minutter, men siden de mistenkte at ranerne var bevæpnet, valgte de ikke å gå inn i sentralen med en gang.

- Da vi var klare med bevæpning og annet utstyr stakk de av i et helikopter, sier Agdur.

Politiet planla å kjøre etter, men en mistenkelig kasse i hangaren de oppholder helikoptrene, satte en effektiv stopper for politijakta.

I 08.30-tida fant politiet ranshelikopteret cirka tre mil nordvest for Stockholm by. Politiet er fortsatt på stedet og saumfarer området rundt. De sjekker også om helikopteret inneholder sprengstoff og har derfor ikke startet med de tekniske undersøkelsene av helikopteret ennå.

Alibisjekker 600 svensker
Politiet står nærmest uten spor etter de mystiske ranerne.

- Det beste sporet er helikopteret. Det er fremdeles uklart hva vi finner i det, men det faktum at de brukte et avansert helikopter sier oss en del. Det er ikke alle som klarer å fly et helikopter. De har hatt en pilot, men vi vet ikke om den ble truet med på turen eller var en del av ranslaget, sier Tommy Hydfors til Dagbladet.

Han er konstituert sjef for Rikskriminalpolisen i Sverige.

På grunn av flere ran i Sverige de siste åra, mener politiet selv at de har en god oversikt over ransmiljøet i Sverige.

BESTE SPORET: Dette helikopteret er politiets beste spor etter ranerne.  EPA/SCANPIX
BESTE SPORET: Dette helikopteret er politiets beste spor etter ranerne. EPA/SCANPIX Vis mer

- Vi har oversikt over cirka 600 personer som er eller har vært tilknyttet ransmiljøet i Sverige. Vi vet hvem de er og vi vil ta kontakt med nå, sier han.

Noen av personene sitter for tiden fengslet, mens andre har ferdigsonet dommer eller aldri er tatt og dømt for noe.

- Vi vet ikke om ranerne i dag er blant de 600, men vi vet at alle disse kan ikke fly helikopter. Vi undersøker dette nå, sier Hydfors.

Har kontakt med Norge
Han forteller at de i etterkant av ranet i dag, har tatt kontakt med sine kolleger i Norge og ellers i Norden.

- Vi har sendt ut en etterlysning gjennom Interpol og Europol. Vi har litt bedre og mer intim kontakt med de nordiske landa, så vi har snakket med de direkte i dag, sier Hydfors.

Han sier at Sveriges intensive arbeid for å få kartlagt ransmiljøet i Sverige har ledet dem til Norge ved flere anledninger, og har hatt hyppig kontakt med norsk etterforskning.

- Mens vi i Sverige har hatt en rekke verditransportran, så har det vært stille i Norge etter NOKAS i 2004. Vi lærte mye av etterforskningen av NOKAS, noe vi sikkert vil benytte oss av også i denne saken, sier Hydfors.

Det er foreløpig uklart hva slags rolle, om noen, den pågrepne personen i dag har hatt i forbindelse med ranet. Han skal etter planen avhøres kveld og det vil vurderes å varetektsfengsle mannen når de er ferdige med den biten. Mannen er ikke siktet for ranet på nåværende tidspunkt.

FLUKTEN: Etter dette vet ikke politiet hvor ranerne har tatt veien.
FLUKTEN: Etter dette vet ikke politiet hvor ranerne har tatt veien. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer