Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet  og Henrik Kreilisheim (portrett)
Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet og Henrik Kreilisheim (portrett)Vis mer

- Skal alle politifolk som heter Muhammed skifte navn?

Studentleder mener politiet selv stempler minoriteter som «udyktige».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det spør Bushra Ishaq, leder i Muslimsk studentsamfunn etter at debatten om bruk av hijab i politiet har rast i flere uker.

Isha bruker ikke hodeplagget selv, men opplever at mange kvinner og menn i hennes generasjon, med muslimsk bakgrunn, blir definert som «udyktige» av politiets fellesforbund leder Arne Johannesen, når han går i mot bruk av hijab i politiet.

Hun understreker at både tollvesenet og forsvaret åpner for hijab.

Enkeltmennesker
- Selvfølgelig kan politifolk opptre profesjonelt selv om de har hijab, sier Ishaq til Dagbladet.no.

- Har ikke hijaben en symbolsk betydning, for eksempel i krevende politisituasjoner foran ambassader og i møte med politiske aktivister?

- Nei, den er en del av enkeltmenneskers identitet. Skal man følge det prinsippet blir navn også en belasting. Skal alle politifolk som heter Muhammed også skifte navn, for ikke å støte samfunnet rundt seg, spør Ishaq.

- Politiet diskriminerer
I går la NRK fram tall som viste at 96,3 prosent av Norges politifolk svarer nei på spørsmålet om de vil tillate hijab. Bare 2,3 prosent mener det må være greit, mens 1,4 prosent sier de ikke vet hva de mener.

- Vi i politiet skal behandle alle grupper, vi må nå inn i alle miljøer og vi må ha tillit i alle miljøer. Vi kan ikke ha en type politi som bare jobber i et spesielt miljø, og en annen type politi som jobber i andre miljø, sa Johannesen da forslaget ble kjent.

Ishaq mener politiet støter fra seg mange potensielle politifolk fordi etaten er lukket for endring.

- Motstanden i politiet er et resultat av diskriminerende holdninger. Politiet er lukket og de integrerer i for liten grad minoriteter, sier Ishaq.

- Ikke islamifisering
Ishaq har de siste dagene deltatt i flere debatter på tv og i aviser. Hun opplever en voldsom tilbakemelding, særlig per epost.

- Mange skriver hatmeldinger, men det som skuffer meg mest er at de tror dette handler om å «islamifisere» Norge. Det er et feil, det handler om religionsfrihet, sier Ishaq.

- Forsvare og tjene
Studentlederen, som selv studerer medisin i Oslo, opplever at hijab-debatten slører til unge muslimers motiver for å delta i politiyrket.

- En muslimsk kvinne vil være profesjonell. Vi er norske muslimer som ønsker å forsvare og tjene Norge, det er det ingen tvil om. Derfor verver muslimske kvinner seg i hæren og derfor ønsker de også å jobbe i politiet, sier Isha.

- Hva om en politimann eller -kvinne med jødisk bakgrunn vil bære en kippa?

- Så vil de også helt sikkert opptre profesjonellt som politifolk. Alle må få lov å utøve sin religion, sier Ishaq.