Skal angripe norske bistandsorganisasjoner

Al-Rudd-brigaden gir Norge to uker på å trekke ut «Amerikas leiesoldater».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gruppen, som kan være tilknyttet Abu Musab al-Zarqawi-nettverket i Irak, truer Norge konkret i en uttalelse postert på en Zarqawi-tilknyttet internettside.

«Vi informerer alle utlendinger og korsfarere fra europeiske land, spesielt Nederland, Danmark, og Norge, om å trekke ut sine «leiesoldater» fra nord innen to uker», skriver organisasjonen i sin melding. Med nord, mener gruppen Nord-Irak.

Meldingen ble postert lørdag, og Dagbladet.no har fått den oversatt. Les den her!

Gruppen spesifiserer hva de mener med leiesoldater slik; «Denne advarselen går til alle organisasjoner som kaller seg veldedige (bistandsorganisasjoner red adm), men som er leiesoldater i Amerikas tjeneste og andre», skriver gruppen.

Religiøse krigere

De truer med å angripe de som ikke trekker seg ut med sine mujahideen-tropper - religiøse krigere. Videre hevder de å ha fanget og drept en nederlender med irakisk opprinnelse fordi «han solgte sjela og troen til okkupantene», og jobbet for nederlandsk etterretning.

Det finnes liten informasjon om Al-Rudd-brigaden, som i følge dem selv påtar seg ansvaret for all krigføring og aksjoner i Nord-Irak og Kurdistan.

- Tas på alvor

TRUES: Norsk Folkehjelp er en av de norske bistandsorganisasjonene som har virksomhet i Nord-Irak. Nå truer den ukjente gruppen al-Rudd-brigaden med å angripe norske organisasjoner i Irak hvis de ikke trekkes ut innen to uker. Foto: Scanpix
TRUES: Norsk Folkehjelp er en av de norske bistandsorganisasjonene som har virksomhet i Nord-Irak. Nå truer den ukjente gruppen al-Rudd-brigaden med å angripe norske organisasjoner i Irak hvis de ikke trekkes ut innen to uker. Foto: Scanpix Vis mer

Pressetalsmann Eirik Bergesen i Utenriksdepartementet bekrefter at de er gjort oppmerksomme på trusselen.

- Det er noe vi tar alvorlig, og har fortløpende kontakt med aktuelle institusjoner. Vi har blitt truet av al-Qaida tidligere, og ser på trusselsituasjonen fortløpende, sier han til Dagbladet.no.

UD har foreløpig ikke økt sin sikkerhetsberedskap for området, men Bergesen sier det vurderes fortløpende. UD vurderer også om de skal varsle aktuelle organisasjoner som befinner seg i Irak.

Både Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp har prosjekter i Nord-Irak. Det samme har den Tromsø-baserte hjelpeorganisasjonen Tromsø Mineskadesenter.

Les reaksjonen fra Norsk Folkehjelp her!

Politiets sikkerhetstjeneste sier til dagbladet at de kjenner til trusselen og at den sammen med annen informasjon legges inn i den løpende trusselvurderingen.

- Jeg kan ikke gå nærmere inn på våre vurderinger av al-Rudd-brigaden, sier talsmann Trond Hugubakken til Dagbladet.no.

Voldsomme aksjoner

Al-Rudd-brigaden tar blant annet på seg ansvaret for alle selvmordaksjonene i området den siste tiden. Den største byen i Nord-Irak, Erbil, har blitt rystet av en rekke svært dødelige angrep de siste månedene.

4. mai ble minst 60 mennesker drept utenfor partikontoret til Kurdistans demokratiske parti (KDP), og i april ble tilsammen 101 mennesker drept i to selvmordsangrep.

20. juni ble 20 politirekrutter drept og 50 såret i en selvmordsaksjon på en fotballbane i Erbil.

- Mossads lakei

Også andre grupper har påtatt seg skylda for disse angrepene, og kurdiske myndigheter arresterte nylig et stort antall personer mistenkt for å ha tilknytning til terrorhandlingene. På kurdisk TV gikk Masoud al-Barazani, KDP-leder og sjef for myndighetene i Kurdistan, ut og annonserte arrestasjonene - samt viste bilder av flere av de arresterte.

Al-Rudd-brigaden hevder i sin melding at de arresterte er uskyldige, og at TV-sendingen viste uskyldige som overhode ikke hadde noe å gjøre med aksjonene. Videre kaller de al-Barazani en lakei for den israelske etterretningstjenesten Mossad.

Les også:

TERROR: I mai ble 60 mennesker drept da en selvmordsbomber slo til utenfor KDPs kontorer i Erbil. al-Rudda-brigaden mener nå de stod bak angrepet.
«LAKEI» Den kurdiske lederen Masoud al-Barazani beskrives som en lakei for den israelske etterretningstjenesten i meldingen fra terrorgruppa. Her møter han USAs utenriksminister Condoleezza Rice i Nord-Irak.
TERROR 20 politirekrutter ble drept da en selvmordsbomber slo til mens politiet trente på en fotballbane. al-Rudda mener også denne aksjonen var deres.