God fart: Mens bremsen er på i oljebransjen, går utbygging av vei og jernbane i høyt tempo. Her Høvik stasjon, hvor Norconsult har vært engasjert. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
God fart: Mens bremsen er på i oljebransjen, går utbygging av vei og jernbane i høyt tempo. Her Høvik stasjon, hvor Norconsult har vært engasjert. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

Skal ansette 1.000 ingeniører

Medlemmene til Rådgivende Ingeniørers Forening har planer om overraskende mange nyansettelser i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Blant de 200 medlemsbedriftene til Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) planlegges det totalt 1.000 ansettelser i løpet av 2016, skriver Finansavisen.

- Våre medlemsbedrifter kan plukke fra øverste hylle. Det er mange dyktige folk som er tilgjengelige, sier adm. direktør i RIF, Liv Kari Skudal Hansteen, til avisen.

- Noe er for å dekke inn naturlig avgang og turnover, men det vil bli en netto vekst i antallet ansatte. Det er egentlig litt overraskende, fordi vi vet at det er krevende tider på Vestlandet. Samtidig er det høy aktivitet på Østlandet, og det er her fleste nyansettelsene er ventet å komme, forteller hun, og viser til deres halvårlige konjunkturrapport.

Bytte bransje RIFs medlemmer omfatter ifølge Finansavisen i hovedsak virksomhetsområder som bygg og anlegg, samferdsel og fornybar energi, og består av bedrifter som Norconsult, børsnoterte Multiconsult, Rambøll, Sweco, Cowi og Asplan Viak.

Totalt sysselsetter de 200 medlemsbedriftene i dag omkring 10.500 ansatte.

Noen av de som nå ansettes i de rådgivende ingeniørbedriftene kommer fra olje- og gassbransjen, men Skudal Hansteen forteller til avisen at overgangen ofte krever en del både fra bedriften og den ansatte.

- Man kan ikke bare hoppe rett inn i en annen bransje selv om man er utdannet ingeniør. De fleste må kurses og omskoleres først, sier hun.

Ordrereserver Konjunkturrapporten viser samtidig at ordrereservene har falt sammenlignet med for seks måneder siden. Den gang ventet kun 10 prosent lavere ordrereserver det kommende halvåret, mens fasit nå er 26 prosent.

- Nedgangen innen olje og gass begynte i 2014, men nå merker vi stadig tydeligere at ringvirkningene har spredd seg til andre bransjer, særlig innen bygg og eiendom, sier Skudal Hansteen til Finansavisen.

Flere nyheter: De med dårligst karakter sparkes først
7000 flere unge arbeidsledige på ett år
NITO er optimister tross høye ledighetstall