Skal åpne heroinbutikk: - Kan ikke skje fort nok

Jerry (51) planlegger å åpne landets første butikk som selger heroin og andre narkotiske stoffer. Han vil bidra til å redusere antall dødsfall relatert til overdoser. - Ikke det beste tiltaket, sier norsk professor.

ÅPNER DOP-BUTIKK: Jerry Martin mener at å åpne en butikk som selger dop vil redusere antall dødsfall og overdoser. Foto: Privat.
ÅPNER DOP-BUTIKK: Jerry Martin mener at å åpne en butikk som selger dop vil redusere antall dødsfall og overdoser. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jerry Martin (51) fra Vancouver i Canada vet at han antakelig kommer til å bli arrestert dersom han åpner en butikk som selger sterke, ulovlige rusmidler.

Det blåser han en lang marsj i.

Innen slutten av januar skal butikken, som vil bli Canadas første av sin sort, stå med dørene åpne - og Jerry kan nesten ikke vente:

- For hver dag som går hvor sjappa ikke er åpen, dør mennesker. Åpningen kan ikke skje fort nok, sier han til Dagbladet.

Motsvar til avkriminalisering

Butikken, som ifølge Martin skal hete «The Drugs Store», er ment å være en respons på British Columbias nye avkriminalisering av narkotika.

Avkriminaliseringen gjør at det ikke lenger er ulovlig å eie opptil 2,5 gram narkotiske stoffer, som kokain, meth, MDMA og mer. Avkriminaliseringen er et pilotprosjekt som vil vare i tre år i første omgang.

Martin er bekymret over den nye loven. Han mener det fører til økt rusmisbruk - og flere overdoser blant brukere.

- Folk veit ikke hva de får på gata. De fleste tester det heller ikke. Nå som det er avkriminalisert, tror jeg flere vil få i seg giftige stoffer som koster liv.

Selv mistet 51-åringen broren sin til en overdose i 2022.

- Dødsfallet hans kunne vært forhindret, hadde han hatt et trygt sted å kjøpe rene varer. Denne sjappa skal være dedikert til min bror, sier Martin.

DEDIKERER: Martin dedikerer dop-butikken til sin avdøde bror, og alle andre som har dødd av rusrelaterte årsaker. Foto: Privat.
DEDIKERER: Martin dedikerer dop-butikken til sin avdøde bror, og alle andre som har dødd av rusrelaterte årsaker. Foto: Privat. Vis mer

Skal selge en rekke opioider

I Martins «heroinbutikk» skal det også selges andre rusmidler, som meth, kokain, MDMA og mer, sier 51-åringen til Dagbladet. Han sier det blir rusmidler i både pille- og pulverform.

Prisen kommer til å være tilnærmet prisen man får på gata. Men det er én vesentlig forskjell:

Alt stoffet han selger er analysert og sertifisert på forhånd.

- Utblandede rusmidler er hovedgrunnen til at folk overdoserer og dør. Rusmidlene som selges her skal være rent og godkjent i rusmiddelanalyse, sier han og legger til:

- Ingen skal dø på min bekostning.

Ulovlig

Å selge kontrollerte narkotiske stoffer er ulovlig i alle kanadiske provinser, ifølge Saini Defence Law. Blir man tatt, kan man bli siktet for narkotikaforbrytelse.

Martin er ikke redd for å bli arrestert. Han sier at han og hans advokat Paul Lewin ønsker å utfordre myndighetene på avkriminaliseringen.

Lewin har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

- Myndighetene sier at avkriminaliseringen skal være et steg i retning sosial rettferdighet, med mål om å redusere bruk av narkotika. Jeg mener det derimot har blitt helt «ville vesten», og at flere enn før dør, sier Martin.

Han mener en heroinbutikk vil være tryggere og bedre for samfunnet.

- At jeg selger rent stoff innenfor trygge rammer er bedre enn at unge går på gata og finner skvip.

ULIKE STOFFER: Martins visjon er å selge ulike narkotiske stoffer i butikken sin. Pillene på bildet er Oxyocotin. Foto: NTB.
ULIKE STOFFER: Martins visjon er å selge ulike narkotiske stoffer i butikken sin. Pillene på bildet er Oxyocotin. Foto: NTB. Vis mer

- Kompleks og sammensatt

- Overdoseproblematikken er kompleks, sammensatt og varierer fra land til land, sier Thomas Clausen, senterleder og professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF), Universitetet i Oslo, til Dagbladet.

Han sier vi i Norge har ca. 270 årlige overdoser, hvor noen er forårsaket av heroin, andre av LAR-legemiddel og en del av smertestillende man kan få på resept og på illegalt marked.

Clausen mener USA og Canada har en nokså ukontrollert situasjon med stort antall rusmiddelavhengige utenfor rusbehandling.

- Kanskje er tilgang på rusmiddel med kjent innhold av en viss relevans i Canada i nåværende situasjon, fordi det nettopp er bruken av det potente og uforutsigbare fentanylet som dominerer som overdoseårsak blant personer utenfor rusbehandling. Men er dét det beste tiltaket? Jeg tror ikke det.

Clausen mener det beste Canada og USA kan gjøre, er å tilby rusbehandling med LAR-type legemiddel slik det praktiseres i Norge.

- Heller det enn å øke tilgangen på korttidsvirkende potente, men testede, rusmiddel mer tilgjengelig gjennom en kommersiell aktør, sier han og legger til:

- Jeg tror ikke utsalg av testet rusmiddel vil bidra positivt på Canadas overdosestatistikk.

Vil støtte kunder

For 51 år gamle Martin har det vært en jakt å få tak i sikre leverandører til butikken sin.

- Heroin var den største utfordringen. Det er jo nesten blitt fullstendig erstattet av fentanyl.

Fentanyl er et sterktvirkende, syntetisk opioid som benyttes i smertebehandling. Det er 75–100 ganger sterkere enn morfin, ifølge Store norske leksikon. Det er imidlertid forskjell på farmasøytisk produsert medisinsk fentanyl og fentanyl-liknende stoffer produsert illegalt. Det skal være sistnevnte som dominerer Canadas gater.

Fentanyl kalles «dødsdopet», og er svært dødelig selv i små doser. Martin sier til Dagbladet at han ikke kommer til å selge fentanyl i sin butikk.

Han legger til at hver kunde som kommer inn for å kjøpe rusmidler av Martin, skal få pedagogisk hjelp og veiledning på kjøpet:

- Jeg kommer til å gi alle støtte og informasjon om hvordan de kan komme seg ut av rushelvetet, kommenterer han.

Selv var han avhengig og dypt nede i rusen i flere tiår. Nå har han vært nykter i 15 år, og vil bruke all tid og kraft på å tilrettelegge forholdene for andre.

- Jeg håper butikken min får stå, og at dersom politiet vil sette kjepper i hjulene, så blir det en god debatt rundt det hele, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer