Skal avdekke pyramidenes hemmeligheter med stråler fra verdensrommet

Kosmiske stråler kan avdekke skjulte kamre.

SKAL UNDERSØKES: Kheopspyramiden (til høyre) og Khafrepyramiden i Giza er blant pyramidene som skal undersøkes med moderne apparater og stråling. Arkelogene skal blant annet lete etter skjulte kamre.  Foto: NTB scanpix
SKAL UNDERSØKES: Kheopspyramiden (til høyre) og Khafrepyramiden i Giza er blant pyramidene som skal undersøkes med moderne apparater og stråling. Arkelogene skal blant annet lete etter skjulte kamre. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oldtidspyramidene i Egypt har i flere tusen år stått fjellstøtt som monumenter for Egypts virkelige storhetstid.

Pyramidenes størrelse, struktur og innhold har forbløffet i årevis, men steinstrukturene skjuler trolig flere hemmeligheter som forskerne nå vil komme til bunns i.

I et nytt prosjekt fra egyptiske myndigheter i samarbeid med eksperter fra Japan, Canada og Frankrike er planen å avdekke noen av disse hemmelighetene med kosmisk stråling.

Høyteknologisk Arkitektene og forskerne vil bruke moderne infrarød-teknologi og avanserte sensorer for å prøve å kartlegge to av pyramidene ved Giza og de to Dahsur-pyramidene sør for Kairo, skriver AFP.

Ifølge Forbes skal sensorer monteres på pyramidene for å registrere hvordan de kosmiske strålene som kontinuerlig treffer jorda, kommer seg gjennom pyramidestrukturen.

Resultatet av strålemålingene og de moderne infrarøde måleinstrumenter kan gi en detaljert 3D-modell av pyramidenes innmat.

Kosmisk stråling betegner partikler som stammer fra det ytre rom med meget høy energi.

Undersøkelser ved hjelp av kosmisk stråling brukes blant annet ved jordskjelvvarsling i Japan, og har nylig blitt brukt for å undersøke gamle pyramider i Mexico og Belize.

Allerede på 60-tallet skal fysiker Luis Alvarez ha forsøkt å bruke kosmisk stråling for å finne skjulte kamre i Kheopspyramiden - uten hell. Forbes bemerker imidlertid at  denne teknologien har kommet en lang vei siden den gang.

Pyramidene som vil bli undersøkt er Kheopspyramiden - kjent som Den store pyramiden i Giza, Khafrepyramiden, Den bøyde pyramide og Den røde pyramide.

Skjulte kamre Antikvitetsminister Mamdouh Eldamaty sier til Ahram Online at de vil løse gåtene til de gamle kongepyramidene og gi en bedre forståelse av hvordan de ser ut på innsida.

Flere av pyramidene antas å inneholde skjulte kamre som ikke er oppdaget. Ved tidligere undersøkelser av pyramidene har det vært fare for ødeleggelse av kulturskattene, men skanningene - som kan avdekke hemmeligheter flere meter inn i strukturen - antas å være trygge.

Eldamaty åpner også for at forskerne kan hjelpe til å løse en av sommerens store pyramidesnakkiser. Nemlig det påståtte funnet av gravkammeret til den mystiske egyptiske dronninga Nefertiti.

I sommer kom den britiske egyptologen ved universitetet i Arizona, Nicholas Reeves, med den oppsiktsvekkende nyheten om at han hadde funnet gravstedet, som har vært skjult i 3500 år.

Han har analysert høyoppløselige skanninger av Tuthankamons grav i Kongenes dal - som er dalen der faraoene i det 18. til 20. dynasti ble gravlagt - og mener å ha funnet Nefirtitis grav.

Han mener grave hennes var skjult bak én av to «spøkelsesdører» i Tuthankamons grav. Hvis det skulle vise seg at graven skjuler en hemmelig tunnel til Nefertitis mumie, vil dronninga ha ligget rett foran øynene på forskerne i lange tider.