Skal avhøre 60 personer i Treholt-saken

Gjenopptakelseskommisjonen om hvorfor de ikke åpner dørene.

ENESTE MED FULL GJENOPPTAKELSESJOBB: Leder Helen Sæter i Gjenopptakelseskommisjonen er det eneste medlemmet som er ansatt på heltid i kommisjonen. De andre har andre jobber ved siden av. Dette er en av grunnene til at høringene i Treholt-saken ikke blir åpnet. Foto: Terje bendiksby/Scanpix
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
ENESTE MED FULL GJENOPPTAKELSESJOBB: Leder Helen Sæter i Gjenopptakelseskommisjonen er det eneste medlemmet som er ansatt på heltid i kommisjonen. De andre har andre jobber ved siden av. Dette er en av grunnene til at høringene i Treholt-saken ikke blir åpnet. Foto: Terje bendiksby/Scanpix Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet). Onsdag sendte sjefredaktørene i avisene Dagbladet, VG og Aftenposten et felles brev til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker med et krav om at høringene i behandlingen av Treholt-saken skal gå for åpne dører.

Dette ble blankt avvist av kommisjonsleder Helen Sæter torsdag.

I et brev sendt til redaksjonene kommer hun med en begrunnelse.

60 i avhør - I Treholt-saken kan det bli aktuelt å avhøre et større antall vitner; foreløpig anslag er 50-60 personer, skriver Sæter.

Hun opplyser at kommisjonen kan ta i mot forklaringer fra vitner på to måter — en åpen og en lukket. Den åpne metoden krever at tre av kommisjonsmedlemmene er til stede under avhøret.

Sæter skriver at bortsett fra henne har de andre medlemmene heltidsjobber og de er spredt over hele landet. Derfor vil det by på praktiske problemer å gjennomføre avhørene på den måten, ifølge Sæter.

Kommisjonen har derfor siden 2004 benyttet seg av den andre metoden der kommisjonens utredere gjennomfører avhør etter reglene om politiavhør, som ikke er åpne for offentligheten, opplyser hun.

- Ikke tilpasse Kommisjonslederen skriver at hun har forståelse for ønsket om åpenhet i Treholt-saken og at det finnes gode grunner for åpenhet, men at det vil være uhensiktmessig i forhold til å få saken best mulig opplyst.

- Vi er helt i innledningsfasen av vår utredning. Den videre utredning kan for eksempel vise at noen av de vi nå har på listen er mindre aktuelle, og bringe frem nye navn. Parallelt vil det pågå andre undersøkelser, som kan frembringe resultater som også bør foreholdes vitner. Opplysninger som fremkommer i vitneavhør kan måtte kontrolleres. Jeg har vanskelig for å se for meg at denne prosessen på en god måte kan ivaretas gjennom en åpen høring, skriver Sæter, som mener at vitnene ikke skal få anledning til å kunne tilpasse sine forklaringer gjennom det de leser i media.

- Det Gjenopptakelseskommisjonen gjør, er ikke å «lukke dørene» i denne saken, men å følge vår vanlige arbeidsmåte, skriver kommisjonslederen.