ÅPNET LANDSMØTET:  
Statsminister og Høyre- leder Erna Solberg på partiets landmøte som startet fredag på Gardermoen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ÅPNET LANDSMØTET: Statsminister og Høyre- leder Erna Solberg på partiets landmøte som startet fredag på Gardermoen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Skal banke på dørene til barn som ikke er i barnehage

Erna Solberg lanserer mer tidliginnsats i skole og barnehage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Erna Solberg åpnet i dag Høyres landsmøte på Gardermoen.  Her lanserte hun blant annet det som skal være partiets nye tidliginnsats.

Det innebærer dørknakking for å få flere inn i barnehagen og økt innsats for å hindre frafall i skolen.

- Vi vet nå at barnehage gir størst gevinst for barn fra vanskeligstilte familier og innvandrer barn. Dette er også gruppene som bruker barnehagen minst. Derfor legger regjeringen opp til at folk fra kommunen skal banke på døren til foreldrne til barna som ikke begynner i barnehage, sier hun.

Hun sier dette ikke skal være for å moralisere.

- Men for å informere om hva vi vet at barnehagen betyr for barnas utvikling, sa Erna fra talerstolen.

- Foreldre flest vil det beste for sine barn. Vi vet fra prosjekter i flere kommuner at dette har god effekt, sier hun videre.

Ny skolesatsning Høyres nye satsing i skolen skal settes inn i de laveste klassetrinnene.

- Vår neste satsing i skolen skal være en tidlig innsats på småskoletrinnet, slik at færre blir hengende etter, sier Solberg.

Helt konkret er forslaget at Høyre vil innføre en plikt for skolene til særskilt oppfølging av elever som blir hengende etter. Dette skal være basert på lærerens skjønn om hvem som trenger ekstra hjelp. 

- Dette kan for eksempel skje ved at elevene det gjelder får særskilt undervisning i små grupper i en avgrenset periode, sier hun.

- Om vi lykkes, kan vi oppnå både mindre frafall og mindre utenforskap.

- Hva er nytt?
Dette skal være den skolepolitiske satsningen når det såkalte Kunnskapsløftet og Lærerløftet er på plass.

- I skolepolitikken står vi overfor viktige veivalg om hvor vi skal bruke de store pengene. Da kan ikke svaret være skolefritid, skolemat eller leksefri. Svaret må være å løfte elevene som tidlig blir hengende etter, sier Erna Solberg.
 
På en pressekonferanse etter talen fikk Solberg spørsmål om hva som egentlig er nytt.
- Er det ikke dette skolene driver med i dag?

- Det som er nytt er at det blir en aktivitetsplikt. Den skal vi ha inn i lovreguleringen. Samtidig vil det komme ressurser inn for å få til dette. Problemet er at du har rettigheter som ikke gjennomføres, sier hun.