Skal bare vitne

Ole Petter Lindegaard tok båtførereksamen samme dag som Kjell Inge Røkke, uten å bli tiltalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kursene er bekreftet gjennom underskrifter fra Erik Øye. I følge elevkortet er selve eksamen undertegnet av sjøfartsinspektør Claes Pallin 21. mai, samme dag som Kjell Inge Røkke, John Inge Valand, Robert Matos og Erik Øye tok sine eksamener.

Forskjellen er imidlertid at mens Røkke, Valand og Øye må sitte som tiltalt i rettssaken i Oslo tingrett, skal Ole Petter Lindegaard bare møte som vitne for å forklare seg om sin kjennskap til båtmekler Erik Øye og om hvem som kan ha foret Dagens Næringsliv med opplysninger om «kjøp og salg» av båtsertifikater blant forretningsmenn på Aker brygge.

Politiet har aldri etterforsket Lindegaards eksamen.

Ukjent

-  Dette er helt ukjent for oss, men svært interessant. Politiet ønsker å få se dette elevkortet, sier politiadvokat Fredrik Ranke til Dagbladet. Ranke er aktor i korrupsjons-rettssaken mot Kjell Inge Røkke sammen med politiadvokat Susie Bergstrand. Heller ikke hun har kjent til dette forholdet.

-  Jeg, et klasse VIII-sertifikat? Det skulle jeg gjerne sett og hadde jeg hatt det, ville jeg vel blitt tiltalt, sier Ole Petter Lindegaard selv til Dagbladet.

Han avviser at han skal ha tatt verken kurs eller eksamen i mai 2001, selv om han på denne tida var kompanjong med Christer Tromsdal, daværende styreleder i Norwegian Yacht Brokers der Erik Øye var daglig leder.

Tromsdal opplyste i gårsdagens Dagbladet at han og Lindegaard hadde møtt Claes Pallin sammen med Erik Øye utenfor ICA på Aker brygge der Øye hadde snakket om at de hadde avholdt eksamen på Røkkes kontor.

Etterlyst

Lindegaard bekrefter at han skaffet seg et vanlig kystskippersertifikat i 1997, den såkalte «blåboka», tilsvarende den som Dagens Næringslivs journalister fikk oversendt fra Pallin via Øye ved at de oppga falsk identitet.

Lindegaard har vært etterforsket for en rekke straffbare forhold etter anmeldelser, bl.a. uaktsom navigering, men ble i 2003 slått personlig konkurs av Storebrand Bank. Han var en periode etterlyst i utlandet før han ble arrestert på bryllupsreise i Alpene for et år siden. Han ble pågrepet med sin tyske kone, en tidligere fotomodell etter bryllup i Marokko. Paret ble tatt for kortsvindel.

Drapstruet

Lindegaard var også i medienes søkelys i fjor høst etter å ha blitt drapstruet av kriminelle miljøer i Oslo.

Konkurskravet mot 38-åringen beløper seg til nærmere 50 millioner.

-  Jeg er ikke så bekymret for konkursen, det er andre ting som bekymrer meg mer, sier Lindegaard.

En annen bekjent av Lindegaard, Inge Østerlid Pedersen(47), tidligere visepresident i MC-klubben Untouchables, vitnet i går og forklarte at han aldri hadde bestilt eller betalt noe klasse VIII-sertifikat.

-  Jeg hjalp en person som ble truet og tror dette ble laget for å sverte meg, sa Østerlid Pedersen.

- Har rydda

-  Jeg mistenker Christer Tromsdal for å stå bak dette. Hva skulle jeg med et svensk sertifikat når jeg i januar samme år hadde begynt på kurs for å få norsk kystskippersertifikat? Men da jeg var på kontoret til Lindegaard og Tromsdal før påske i 2001, fikk jeg beskjed om at det ville koste 40 000 kroner å få et klasse VIII-sertifikat via et kurs på Aker brygge med en svensk kar, sa Østerlid Pedersen.

Også Erik Øye var innom Harley Davidson-butikken hvor han jobbet for å tilby svensk sertifikat for 40 000 hvis det skulle konverteres til et norsk.

Han forklarte også at da saken eksploderte i mediene, fikk han en telefon fra Øye som bare sa følgende før han lå på:

-  Christer og jeg har rydda!

VITNE: Ole Petter Lindegaard skal etter planen vitne i sertifikatsaken 24. mai. - Jeg har aldri bestilt eller betalt for noe klasse VIII-sertifikat, sier han.