PROBLEMPADDE: En agapadde, eller cane toad som australierne kaller den plagsomme og giftige skapningen som herjer den nord-østre delen av Australia. Men nå mener forskere å ha funnet en ny og effektiv måte å få bukt med beistet. Foto: REUTERS/David Gray/SCANPIX
PROBLEMPADDE: En agapadde, eller cane toad som australierne kaller den plagsomme og giftige skapningen som herjer den nord-østre delen av Australia. Men nå mener forskere å ha funnet en ny og effektiv måte å få bukt med beistet. Foto: REUTERS/David Gray/SCANPIXVis mer

Skal bekjempe giftpadder med kattemat og maur

Australia kjemper en desperat kamp mot giftpadden de brukte for å sloss mot skadebillen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den australske faunaen er truet av den giftige agapadden - et beist som kan bli opptil en kilo tung og hoppe 1,8 kilometer hver natt.

100 giftpadder ble hentet fra Hawaii til Australia i 1935 for å bekjempe skadebiller og insekter som truet sukkerplantasjene i landet. Men paddene viste seg å være langt mer effektive og produktive enn man håpet. I dag er flere millioner agapadder blitt en pest og en plage som truer både dyre- og plantelivet i hele det Nord-Østlige Australia.

Dreper med giftDen er i ferd med å utkonkurrere en rekke anfibier - inkludert krokodiller. Disse blir rett og slett forgiftet når de forsøker å spise paddene. Det samme gjør store økler og firfirsler. Og selv mennesker tar skade av giften paddene omgir seg med.

Paddene forsyner seg også grådig av faunaen. Derfor har myndighetene i landet kjempet innbitt mot paddebeistene i flere år. Men verken gass, kverking, frysing eller andre metoder har til nå bremset spredningen av skadedyret.

Kattemat er tingenMen i disse dager tror ekspertene de kan feire et gjennombrudd. Det nye våpenet mot giftpadden er kattemat. Nam!

Nå er det ikke paddene som inviteres til et måltid Whiskas. Ei heller katter, som i likhet med andre rovdyr bør holde seg langt unna de giftige monstrene.

Kattematen lokker nemlig frem en annen omstridt australsk krabat - den australske kjøttetende mauren Iridomyrmex purpureus. Den spiser gjerne kattemat. Og hvis måltidet tilfeldigvis blir servert der agapadden gyter, blir de små agapaddeungene dessert for den hissige og glupske maurtypen.

Tåler giftenIridomyrmex purpureus er nemlig immun mot paddegiften, og tar derfor ingen skade når den spiser beistet.

- Det er ikke akkurat rakettforskning. Vi dro ut og puttet litt kattemat ved siden av et område der babypadder kommer opp av tjernene. Maurene oppdaget raskt kattematen, og oppfordret resten av tuen å følge etter. Innen kort tid hadde vi mange maur i det samme området som paddene, forklarer professor Rick Shine til den australske TV-stasjonen ABC.

Maurene kaster seg dermed glupske over agapaddene i området. Foreløpig viser forskningen at 70 prosent av babypaddene blir drept av mauren.

- Selv de som ikke dør med en gang, dør en dag eller to etter å ha blitt angrepet av maurene, sier professoren fra University og Sydney.

Naturens gang...- Det er en enkel lavrisiko-metode å redusere antallet babypadder som kommer opp fra tjernene, sier han.

 En av årsakene til at paddene viser seg å være sjanseløse mot maurene er at de rett og slett ikke skjønner hvor farlige de er. Det gjør nemlig de australske froskeartene, som hopper av gårde så snart de ser en hissig kjøttetermaur.

- Paddene gjør alt galt. De sitter ute i det åpne om dagen. Og når maurene kommer blir de rett og slett ignorert av padden, sier Shine til Sky News.

Det gjenstår å se om maurene nå blir løsningen på paddeproblemet i Australia.

Kanskje en gang i fremtiden skriver vi om problemene med den kjøttetende mauren som ved hjelp av kattemat ble satt inn i kampen mot giftpadden som skulle utrydde skadeinnsektene som angrep de australske sukkerplantasjene på 30-tallet.
Iridomyrmex purpureusIridomyrmex purpureus

DREPER: Kattemat lokker frem den kjøttetende australske maurtypen Iridomyrmex purpureus. Og den gjør ingen forskjell på padde eller Kittekatt. Foto: AP/Georgia Ward-Fear/Scanpix
DREPER: Kattemat lokker frem den kjøttetende australske maurtypen Iridomyrmex purpureus. Og den gjør ingen forskjell på padde eller Kittekatt. Foto: AP/Georgia Ward-Fear/Scanpix Vis mer