Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal betale for sønnens skolemassakre

Kommunen vil la foreldrene svi økonomisk etter at sønnen utløste blodbad på en skole.

15 drepte og mange hardt skadd var konsekvensen av Tim Kretschners amokløp på den videregående skolen i Winnenden for fem år siden. Nå kreves foreldrene på 85 millioner kroner til oppussing av skolen. REUTERS/Johannes Eisele
15 drepte og mange hardt skadd var konsekvensen av Tim Kretschners amokløp på den videregående skolen i Winnenden for fem år siden. Nå kreves foreldrene på 85 millioner kroner til oppussing av skolen. REUTERS/Johannes Eisele Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tim Kretschmer stormet 11. mars 2009 — utkledd som soldat - inn på den videregående skolen i Winnenden utenfor Stuttgart og fyrte løs med pistol mot lærere og tidligere medelever. 12 ble drept og ytterligere ni alvorlig såret, før 17-åringen stakk fra stedet. I løpet av de påfølgende timene var Kretschmer flere ganger involvert i skuddvekslinger med politiet, noe som kostet ytterligere tre liv.

Selvmord
Først da gutten var omringet - og også truffet av skudd - rettet han våpenet mot seg selv og begikk selvmord.  

Tvangstanker
Det viste seg etterpå at Tim Kretschmer i flere måneder hadde gått til psykiatrisk behandling -  blant annet på grunn av at han slet med voldelige fantasier.  Minst ett av de totalt 15 dødsofrene var ansatt ved klinikken.  

Faren dømt
17-åringens far ble i fjor dømt til ett og et halvt års betinget fengsel for uaktsomt drap, fordi gjerningsvåpenet lå i et ulåst klesskap på soverommet og også ammunisjonen var lett tilgjengelig.  

Nekter blankt
I går ble det kjent at familiens forsikringsselskap nå har nådd fram til enighet om økonomisk erstatning for skadde og etterlatte. Men til tross for at kommunen flere ganger har forsøkt å forhandle med Tim Kretschmers foreldre, avviser de blankt å betale for skadene som sønnens blodbad forårsaket på den videregående skolen.  

«Ikke advart»
Regningen for oppussingene som måtte utføres etter ugjerningen for fem år siden, kom på om lag 85 millioner kroner — og kommuneforvaltningen mener at den må dekkes av Tim Kretschmers velstående mor og fart.  De hevder på sin side at ansvaret for katastrofen må ligge hos institusjonen hvor sønnen mottok psykiatrisk behandling - og har nå saksøkt klinikken med krav om at den må bære de økonomiske konsekvensene. De hevder at legene skulle ha forstått hvilken fare 17-åringen representerte for sine omgivelser.  Men foreldrene ble aldri underrettet om sønnens tvangstanker eller hans hat mot lærere og tidligere skolekamerater, hevder de.

Huset hvor Tim Ketschmers hus vokste opp, viste seg å flomme over av våpen og ammunisjon. 17-åringen drepte 15, før han tok livet av seg selv. Nå krever kommunen økonomisk oppgjør fra foreldrene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Huset hvor Tim Ketschmers hus vokste opp, viste seg å flomme over av våpen og ammunisjon. 17-åringen drepte 15, før han tok livet av seg selv. Nå krever kommunen økonomisk oppgjør fra foreldrene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart