Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal bli lettere å få gratis barnehage

Nå skal kommunene selv få sjekke om foreldrenes inntekter gir rett til gratis- eller rabattert barnehageplass. Det skal gjøre at færre faller utenfor.

FORENKLER SØKNADEN: Mange barn har ikke brukt tilbudet om gratis barnehageplass. Kunnskapsminister Trine Skei Grande (til høyre) og Guri Melby håper en forenkling av søknadsprosessen skal endre på det. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORENKLER SØKNADEN: Mange barn har ikke brukt tilbudet om gratis barnehageplass. Kunnskapsminister Trine Skei Grande (til høyre) og Guri Melby håper en forenkling av søknadsprosessen skal endre på det. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

8000 barn med rett til gratis kjernetid i barnehagen i 2018, benyttet seg ikke av tilbudet, skrev Dagbladet i november.

Det utgjorde et av fem barn i ordningen, og bekymret Venstre-politiker Guri Melby.

- Når såpass mange har rett til en gratis plass uten å bruke den, er det fare for at de ikke kjenner til ordningen. Det er kanskje de ungene som trenger tilbudet aller mest som ikke bruker det, sa Melby som ville ha kunnskapsministeren på banen.

Nå følges det opp. En forskriftsendring som legges fram for kongen i statsråd i dag, skal gjøre det lettere for foreldrene å søke.

Slipper å dokumentere

Barn som vokser opp i en husstand med under 548 500 kroner i samlet inntekt per år har rett til 20 timers gratis opphold i barnehagen i uka.

Mens de fram til i dag har måttet dokumentere at de kommer inn under inntektsgrensen, får kommunene nå selv hente inn de nødvendige opplysningene om husholdningens inntekter direkte fra skattemyndigheten, opplyser Kunnskapsdepartementet i en melding til Dagbladet.

Dette gjelder også de som har rett til rimeligere barnehage.

Foreldrene må fortsatt selv søke, men skal slippe å legge ved dokumentasjon når de søker.

- Blir enklere

- Dessverre er det mange familier som synes det er for dyrt å sende barna i barnehagen. Nå fjerner vi unødvendige hindre, slik at det blir enklere for flere familier å søke, sier kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande i en pressemelding.

Hun tror endringen vil gjøre at færre barn faller ut av ordningen de har krav på.

20 timer gratis barnehage i uka til familier med lav inntekt, har vært en av Venstres store seire i regjering.

Ordningen er blitt utvidet år for år. Fra høsten 2019 har gjelder den alle barn fra 2-5 år i husstander som tjener under 548 500 kroner per år.

Hele Norges coronakart