- Skal bli like god som Ritsma

HAMAR (Dagbladet): Når Petter Andersen skal måle EM-krefter med Rintje Ritsma, vet han at forutsetningene er ulike. Nederlenderen er tidenes allroundskøyteløper med millioner på bok. Petter er debutant og blakk, men med et klart mål: å bli like god.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har alltid sett opp til Ritsma, og en gang skal jeg slå ham. At han gjør store penger, betyr ingenting for skøyteløpinga. Hadde jeg tjent like mye, kunne det bare forstyrret satsinga mi. Jeg får også sjansen til å trene slik jeg vil, sier Petter Andersen.

Rintje Ritsma (29) er tidenes allroundskøyteløper - med fem EM- og tre VM-titler. Han topper Adelskalenderen, nesten to poeng foran Gianni Romme. Han er løperen alle vil slå. I helga kan han ta sin sjette EM-tittel.

29-åringen fra Lemmer er favoritt, men advarer mot Ids Postma, Roberto Sighel og Eskil Ervik.

Sammenlagtløper

Rintje Ritsma er vokst opp med allround. Derfor betyr sammenlagt mer enn et distansemesterskap. Han er den komplette løper - like god på alle distanser. Bare OL-gullet mangler, og Ritsma innser at det toget har gått.

- Etter at enkeltdistansene kom på programmet, er det blitt for mange spesialister. Du ser det, jeg sliter også med å vinne distanser i verdenscupen. Jeg kan ta medalje i 2002, men jeg vinner ikke, sier Ritsma til Dagbladet.

- Nordmennene ønsker å bli like gode som deg. Når kan de greie det?

- Er Eskil Ervik mindre enn ett sekund bak meg på 500 meter, kan han bli europamester.

Norge trener bra

- Men du hevder at norske skøyteløpere trener for mye?

- For å være helt ærlig, så aner jeg ikke hvor mye de trener. På fleip sa jeg at nordmennene burde gå ned på dosene. Det ble dessverre misforstått og slått stort opp i en avis.

- Du tjener flere millioner i året - nordmennene er blakke. Hvilken forskjell utgjør det?

- Norge har et lite lag og et godt støtteapparat. Det kan faktisk være en fordel. I Nederland har vi mange løpere, men mangler både lag og trenere. Penger sikrer framtida, men gjør ingen mester. Derfor tror jeg ikke Eskil, Ådne og Petter skal tenke for mye på bankkontoen. De vil bare bli enda bedre.

- Hvordan er EM-formen?

- Jeg har slitt på de lange distansene denne sesongen. Men jeg er en av flere som kan vinne, sier Rintje Ritsma.