Skal bli mulig å si opp EU-medlemskap

Norske EU-motstandere kan komme til å miste et argument mot medlemskap: «Er du først medlem, kommer du ikke ut.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For neste uke vil EU-konventets leder, Valery Giscard d'Estaing, legge fram et første utkast til konstitusjon for EU. Her vil han ifølge lekkasjer i Brussel for første gang presentere en prosedyre for å si opp EU-medlemskap.

Det er i dag ingen formell mulighet til å si opp EU-medlemskapet for misfornøyde land. Hvis et land likevel hadde trukket seg ut, ville det skapt politisk kaos. Traktater og avtaler som er inngått over en 50-årsperiode måtte omskrives og reforhandles.

Dette var et argument norske EU-motstandere brukte før folkeavstemningen i 1994 - er du først inne, kommer du ikke ut.

- Ingen plikt

Valery Giscard d'Estaing, tidligere fransk president, fortalte EUs stats- og regjeringssjefer om sine ideer til en ny EU-konstitusjon før toppmøtet i Brussel torsdag.

- Hvis en stat mener det er best å forlate unionen, så bør den få gå ut. Det bør ikke være noen plikt i å bli, sier han til det tyske magasinet Der Spiegel.

Giscard d'Estaing la til at utmeldingsprosedyren også skal kunne brukes av EU hvis unionen vil utvise medlemsland som bryter menneskerettighetene.

Ideen om en utmeldingsparagraf er omstridt. Noen politikere mener den kan føre til ustabilitet og politisk uro med høyrepopulistiske, EU-skeptiske partier i flere regjeringer i Europa.

Men i EU-konventet er det mange som støtter ideen. Presidenten for EU-parlamentet, Pat Cox, sier:

- Jeg tror det er nyttig å kunne si til folk: «Du har alle valgmuligheter i denne verden.» Ingen tvinger deg til å gjøre noe som helst. Det er den frie viljen til frie mennesker som holder oss sammen og førte oss sammen, sier Cox til Financial Times.

Den danske utenriksministeren Per Stig Møller som leder EUs utenriksministere dette halvåret er enig.

- Det er klart det må være en mulighet til å melde seg ut av en forening. Men det dreier seg naturligvis om at et landet selv treffer den beslutningen. Det skal ikke være noen eksklusjonsparagraf, sa Møller.

Hittil er det bare Grønland, som er en del av Danmark og ikke en selvstendig stat, som er gått ut av EU.

EU blir UE?

EU-konventet møttes for første gang i februar, og skal neste år legge fram sitt forlag til konstitusjon for et EU som trolig utvides med åtte tidligere kommuniststater og to middelhavsland fra 2004.

Konventet vil trolig også foreslå et nytt navn på EU. Giscard d'Estaing har nevnt flere navn. De mest populære er «United States of Europe» (Europas Forente Stater) og «United Europe» (Forente Europa).