Skal bore etter skifergass i Botswanas nasjonalpark

Myndighetene har solgt mer enn halvparten av nasjonalparken Kgalagadi Transfrontier Park.

DRIKKER: En hunnløve drikker vann i Kgalagadi Transfrontier Park - Botswanas nasjonalpark. Nå er løvinnens - og mange andre dyrs - habitater truet av selskapet Karoo Energy, som skal bore etter skifergass i mer enn halvparten av Botswanas del av nasjonalparken. Dette vil blant annet ramme parkens vannforsyning. Botswana sliter allerede med vannmangel, og utvinningen av skifergass kan forverre dette problemet ytterligere. Parken ligger både i Botswana og Sør-Afrika. Foto: NTB SCANPIX
DRIKKER: En hunnløve drikker vann i Kgalagadi Transfrontier Park - Botswanas nasjonalpark. Nå er løvinnens - og mange andre dyrs - habitater truet av selskapet Karoo Energy, som skal bore etter skifergass i mer enn halvparten av Botswanas del av nasjonalparken. Dette vil blant annet ramme parkens vannforsyning. Botswana sliter allerede med vannmangel, og utvinningen av skifergass kan forverre dette problemet ytterligere. Parken ligger både i Botswana og Sør-Afrika. Foto: NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Myndighetene i Botswana har solgt mer enn halvparten av et av verdens største konserveringsområder, Kgalagadi Transfrontier Park. Dette melder The Guardian i dag.

Kgalagadi-parken, som strekker seg over Botswana og Sør-Afrika, er en 36 000 kvadratkilometer stor park. I parken finnes det blant annet sortmankede Kalahari-løver, pygméfalker og gepard. Konservatører og parkens talspersoner visste ikke om salget i forkant, og er nå bekymret for den innvirkningen boring etter skifergass kan ha på dyrelivet.

- Veldig trist Svært få englskspråklige medier har dekket saken. WWF-Norges seniorrådgiver Melissa de Kock reagerer med bekymring på at Botswanas myndigheter skal ha solgt naturområdene.

- Dersom dette er sant og denne avtalen er signert, er det veldig trist å konstatere at dette tilsynelatende er blitt gjort uten at det er tatt hensyn verken til områdets naturverdier eller at dette er del av en nasjonalpark, skriver de Kock på epost til Dagbladet.

Flere reagerer sterkt på det neddyssede salget. Botswana er svært kjent for det rike dyrelivet, og det fryktes nå at dyrene vil bli tvunget til å finne nye områder, som kanskje ikke er like egnet for dyrenes levemåter.

- Myndighetene burde være motvillige om ikke fiendtlig innstilt mot det å utvinne naturlige ressurser for kortsiktig vinning som vil bidra til en forverring i habitatene og langsiktig kapasitet for bærekraftig utvikling og fattigdomsbekjempelse, sa Olmo von Meijenfeldt, direktør for den sør-afrikanske organisasjonen Democracy Works, til The Guardian.

GRESSER: To kuantiloper gresser i Botswanas del av Kgalagadi Transfrontier Park. Foto: NTB SCANPIX
GRESSER: To kuantiloper gresser i Botswanas del av Kgalagadi Transfrontier Park. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Ifølge parkens talsmenn skal det ikke ha blitt utvunnet noe i området ennå, selv om The Guardian mente å kunne se beviser på det motsatte. Et kart over Botswana viser at det var flere interesserte kjøpere da områdene ble lagt ut for salg i fjor.

Elektrisitetmangel i Botswana Karoo Energy, selskapet som har kjøpt halvparten av parken, skriver på hjemmesiden sin at de ved å utvinne skifergass ønsker å løse et energiproblem.

- Karoo Energy vil få tak i Botswanas utømte og ukonvensjonelle hydrokarbonressurser, som kan bli brukt innen det lokale energimarkedet i Botswana og Sør-Africa, for å avhjelpe den pågående energimangelen i regionen, skriver Karoo Energy på hjemmesiden sin.

Botswana har i lengre tid slitt med å lage nok elektrisitet til befolkningen. Som et resultat av rask økonomisk vekst på 1980- og 1990-tallet fikk mange av innbyggerne elektrisitet, men veksten flatet ut på begynnelsen av 2000-tallet. Turistindustrien har hjulpet Botswana vekk fra industriene landet var stort innen tidligere, som diamanter og kjøtt. I 2005 ga turistindustrien 23 000 nye jobber. Melissa de Kock er bekymret for hvordan turistindustrien vil rammes om man begynner med skifergassutvinning i området.

- Botswana er en viktig turistdestinasjon og dette vil ødelegge turistpotensialet i et helt unikt område, både fordi det ødelegger estetisk og fordi det skremmer vekk dyrelivet. Dette er dessuten et ekstremt tørt område, en ørken, og frackingvirksomhet her vil ødelegge de vannkildene som finnes, skriver de Kock til Dagbladet på epost.

Vannmangel og fattigdomsvekst Botswana har hatt rykte på seg for å være et av de best styrte landene med hensyn til økonomisk vekst. Landet, som tidligere var stort innen diamantindustri, er blitt et eksempel på hvordan et utviklingsland kan omforme slike verdier til faktisk velstand.

Likevel er det ikke sikkert at denne veksten kan fortsette. VICE News forteller at landet står ovenfor en nærliggende vannkrise, fordi det snart ikke er mer vann igjen i vannreservatene. Når ekstremvær både blir stadig vanligere og kraftigere, frykter mange at den økonomiske veksten Botswana og andre land har vært igjennom, snart kan snu og føre landene tilbake i fattigdommen.

SMÅ STRUTS: Strutsekyllinger klynget sammen i Kgalagadi Transfrontier Park i Botswana. Foto: SCANPIX / CORBIS
SMÅ STRUTS: Strutsekyllinger klynget sammen i Kgalagadi Transfrontier Park i Botswana. Foto: SCANPIX / CORBIS Vis mer

Fortsatt finnes diamantindustrien i Botswana, men er i likhet med andre gruveindustrier i landet under sterkt press for å redusere vannforbruket sitt. Også nabolandet Sør-Afrika lider under tørken, og man antar at flere hundre tusen kveg har blitt slaktet tidlig fordi bøndene verken hadde nok mat eller vann til dem.

Det har blitt påpekt at selv om det mest synlige problemet er vannmangel, er grunnen til problemet manglende infrastruktur. Botswanas minister for mineraler, energi og vannressurser, Onkoame Kitso Mokaila, sa ifølge VICE News at Botswana i 1990 annerkjente at man måtte oppgradere infrastrukturen for vann, og begynte en 30-årsplan.

- Om vi hadde gjort alt som stod i den, ville vi ikke ha vært hvor vi er nå, sa Mokaila ifølge VICE News.

UNG LØVE: En ung løve, fotografert i Kgalagadi Transfrontier Park. Foto: NTB SCANPIX
UNG LØVE: En ung løve, fotografert i Kgalagadi Transfrontier Park. Foto: NTB SCANPIX Vis mer