Skal bruke antinazi-metoder mot ekstremister

Regjeringen skal bekjempe religiøs ekstremisme med de samme metodene som er blitt brukt mot høyreekstreme miljøer.

HAR PLANEN KLAR: Justisminister Knut Storberget i samtale med Venstres Abid Raja. Storberget er klar med en 30 punkts plan mot religiøs ekstremisme. Blant virkemidlene er dialogmøter, lik de Abid Raja har arrangert i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
HAR PLANEN KLAR: Justisminister Knut Storberget i samtale med Venstres Abid Raja. Storberget er klar med en 30 punkts plan mot religiøs ekstremisme. Blant virkemidlene er dialogmøter, lik de Abid Raja har arrangert i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Justisminister Knut Storberget (Ap) står klar med en handlingsplan som skal forhindre at unge og marginaliserte mennesker blir rekruttert til ekstreme, religiøse miljøer. Det fortalte han under debattmøtet på Litteraturhuset om religiøs ekstremisme søndag. Planen inneholder 30 tiltak og trekker veksler på innsatsen som ble rettet mot nazistiske og høyreekstreme miljøer. — Vi skal forebygge ekstremisme, og blant virkemidlene vi ønsker å bruke er de samme som vi brukte mot Vigrid og andre høyreekstreme miljøer, sier Storberget til NTB. Han mener begge miljøene er ideologisk unyanserte og dogmatiske, og avhengige av å synes offentlig for å klare å rekruttere nye medlemmer. — En del av de erfaringene vi gjorde under arbeidet mot høyreekstremisme på Sørlandet og Østlandet vil være nyttige også mot ytterliggående religiøse grupper.

Exit ekstremisme Justisministeren er nøye med å understreke at hensikten er å forebygge rekruttering og bidra med en såkalt exitstrategi til mennesker på vei inn i ytterliggående, religiøse miljøer. — Vi har allerede masse virkemidler til politi og etterforskning. Det er ikke der vi vil rette inn tiltakene nå. Dette er en ren forebyggingsplan, sier han. Storberget framhever blant annet mer bruk av bekymringssamtaler, som skal ha gitt gode resultater etter de voldsomme demonstrasjonene mot Israels krig på Gazastripen rundt årsskiftet. Han vil også bruke konfliktråd og politirådene som er opprettet i alle kommuner. Det skal også arrangeres offentlige stormøter, samt dialogmøter i politiregi.

— Skremt fra dialogmøte Venstrepolitiker Abid Q. Raja, som arrangerer dialogmøtene på Litteraturhuset, hevder at ekstreme muslimer klarte å skremme folk fra på komme søndag. — Flere som sa de ville komme og holde innlegg, har holdt seg borte av frykt for å bli stemplet som vantro og frafalne. Slike beskyldninger er så sosialt belastende at folk ikke har tort å delta på dette møtet, sier Raja. Raja selv hadde ventet bråk etter å ha fått voldsom og truende kritikk for sin moderate islam fra muslimer med ytterliggående synspunkter.

Han har også fått mer eller mindre direkte volds- og drapstrusler rettet mot seg av navngitte personer på Facebook, og mener de han betegner som ekstremister er «farlige og samfunnsskadelige». — Selvfølgelig er slike trusler skremmende, men jeg kan ikke la dem true meg til taushet. Det er akkurat det de vil oppnå. De vil jo ikke ha noen debatt, sier Raja.

(NTB)