ENDRER RUTINENE: Forsvarsdepartementet har fått massiv kritikk for sin behandling av innsynsbegjæringer fra Dagbladet angående Nigeriabåt-saken. Nå innrømmer forsvarsminister Ine Søreide at det er på bakgrunn av Dagbladets sak at departementet nå endrer rutinene sine for offentlighet, innsyn og åpenhet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ENDRER RUTINENE: Forsvarsdepartementet har fått massiv kritikk for sin behandling av innsynsbegjæringer fra Dagbladet angående Nigeriabåt-saken. Nå innrømmer forsvarsminister Ine Søreide at det er på bakgrunn av Dagbladets sak at departementet nå endrer rutinene sine for offentlighet, innsyn og åpenhet. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Skal bruke journalist-rapport til åpenhetsendring

- Vi ønsker å være så åpne som mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mars ble Dagbladets journalist Kristoffer Egeberg (40) tildelt årets SKUP-pris for sin artikkelserie om Nigeria-båtene.

Under konferansen, og i etterkant, har flere rettet skarp kritikk mot Forsvarsdepartementets behandling av saken, og en debatt om innsyn og åpenhet i offentligheten har rast.

Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger er blant dem som har vært kritisk. Han har kommet med skarp kritikk mot det han mener er en uforsvarlig lang saksbehandling knyttet til innsynsbegjæringer fra Dagbladet i Nigeriabåt-saken.

Han har også sendt brev til både Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet der han krever svar på hvordan departementetene behandler innsynssaker.

Forsvarsdepartementet har nå satt i gang et arbeid for å forbedre rutinene sine angående innsyn og offentlighet.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (39) innrømmer at Dagbladets avsløringer har vært med på å tvinge fram disse endringene.

- Det er en del av en helhet som har gjort at vi har sett at det er et rom der vi kan praktisere enda større åpenhet, sier hun til Dagbladet.

- Ønsker å være så åpne som mulig Hun forklarer at arbeidet med rutineendringene starta i mai, men at de nå formaliserer det.

- Vi har hele veien ønska å være så åpne som mulig i forsvaret. Nå tar vi det et skritt videre. Vi ser på antallet innsynsbegjæringer at det er stor interesse, sier hun.

Hun understreker likevel at mye av det forsvaret jobber med ikke kan offentliggjøres på grunn av sikkerhetshensyn og personvern.

- I vår sektor er det fortsatt sånn at det er dokumenter og opplysninger vi ikke kan gi innsyn i. Forsvarsdepartementet har nok historisk sett hatt en tradisjon for hemmelighold, men vi har en helt annet åpenhet i dag. Likevel ser vi et enda større rom for å være mer åpne, sier hun.

- Startet dere dette arbeidet på grunn av sivilombudsmannens pålegg?

- Vi begynte på dette arbeidet før sivilombudsmannen sendte brev, sier hun.

- Vil det være aktuelt å invitere offentlighetseksperter som har kritisert departementets behandling av innsynsbegjæringer til departementet for å belyse spørsmålet?

- Jeg opplever at når det er kommet bemerkninger til departementet på hvordan vi håndterer dette, så har det vært på generelt grunnlag. Men vi har sagt at vi ønsker å involverte jurister, eksperter, og også journalister. Vi vil også se på metoderapporter fra journalister som kan gi oss nyttig informasjon, sier hun.

- Nødvendig Jurist i Norsk Presseforbund, Kristine Foss, syns det er bra at Forsvarsdepartementet nå tar tak i problemet på egenhånd.

- De har veldig mange saker nå som viser at det er mye som hemmeligholdes i strid med loven, og at det tar veldig lang tid å behandle innsynskrav. Det fører til at det er mindre eller ingen informasjon som kommer ut i offentligheten om behandlingen av viktige saker. Da går offentligheten glipp av nødvendig informasjon. Det er helt nødvendig at de endrer praksisen, sier hun til Dagbladet.

- Har Dagbladets avsløringer om Nigeriabåtene ført til dette?

- Ja, det tror jeg nok. Det er nok flere saker som har bidratt, men det massive trykket Dagbladet har hatt har ført til at de må endre rutinene. Det er helt klart at det har en sammenheng, sier hun.

Hemmelighold For øyeblikket behandler Sivilombudsmannen tre klagesaker mot Forsvarsdepartementet fra Dagbladet, og vurderer å starte en behandling av en fjerde.

Han har også i forbindelse med dette måttet purre på departementet flere ganger fordi de rett og slett ikke får svar eller utlevert dokumentene de etterspør. Derfor har departementets opptreden også forsinket Sivilombudsmannens klagebehandling.

Dagbladet har i sine klager spesielt påpekt departementets overdrevne sladding av opplysninger og tilbakeholding av dokumenter som Dagbladet er av en klar oppfatning at må være offentlige.

I tillegg har departementet brukt over et halvt år på å behandle innsynskrav som etter loven skal avgjøres innen tre virkedager. Henvendelser har ikke blitt besvart, og det har måttet blitt sendt gjentatte purringer.

Når dokumenter endelig frigis, har avisa ofte opplevd at det opprinnelige hemmeligholdet har vært uten hjemmel i lovverket.