MINIPARTI: Erna Solberg og Siv Jensen er avhengige av KrF og Knut Arild Hareide for å beholde makta. Video: NTB Scanpix. Vis mer

KNUT ARILD HAREIDE

Skal bruke makta si for alt den er verdt

KrF har gjort sitt dårligste valg siden krigen, men kan likevel få stor innflytelse over Erna og Sivs nye regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har kostet KrF å ha vært for ærlige.

Det slo KrF-leder Knut Arild Hareide fast under partilederdebatten på Stortinget valgnatta.

TAKKETALE: Erna Solberg takket mannen, og alle velgerne og samarbeidspartiene i sin takketale under Høyres valgvake. Video: Høyre. Foto: Hans Arne Vedlog. Vis mer

Han har gått i spagat dette valget: på den ene sida har han sagt at KrF ikke ønsker å være et støtteparti for en regjering som inneholder Frp. På den andre sida har han flørta med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Rett før valget ga han imidlertid beskjed om at han står på Ernas side - men at det ikke er sikkert støtten varer så lenge.

Avhengig av småpartiene

Borgerlig side vant stortingsvalget totalt 89 mandager til Stortinget. Men Erna Solberg og Siv Jensen er med henholdsvis 45 og 28 mandater avhengig av småpartiene Venstre og KrF som begge karret seg over sperregrensa og kapret 8 mandater hver.

Selv om KrF har fått det dårligste valgresultatet siden krigen, kan partiet havne i en nøkkelposisjon som kan gi stor gjennomslagskraft.

VINNEREN: Statsminsiter Erna Solberg får fire nye år. Foto: Dagbladet.
VINNEREN: Statsminsiter Erna Solberg får fire nye år. Foto: Dagbladet. Vis mer

KrF vil i regjering

Valgnatta varslet Erna Solberg som ventet at hun nå vil sette i gang samtaler mellom de fire partiene. Hennes drøm er en firepartiregjering.

- KrF er et sentrumsparti, men vi er konstruktive. Vi vil gå i samtaler og få gjennomslag for vår politikk, sa Hareide.

Nok en gang slår Hareide fast at det er utelukket for KrF å sitte i regjering med Frp. Partiets plan A er å få danne regjering sammen med Høyre og Venstre - uten Frp. En slik koalisjon vil bli i kraftig mindretall.

- Vi vil først og fremst jobbe for å få til en sentrum-høyre-regjering, sier Hareide til Dagbladet etter valgvaken.

Frp har imidlertid sagt at de ikke vil støtte en regjering de ikke er en del av.

Både KrF og Venstre har også sagt at dersom det ikke blir noen sentrum-høyre-regjering, ønsker de ikke en like forpliktende samarbeidsavtale som i 2013. I utgangspunktet vil KrF støtte Erna Solbergs politikk i Stortinget - men ikke for enhver pris.

- Vi kan ikke gi en garanti for de fire neste åra, de bestemmer selv hvor farlig de lever, sa KrF-lederen i kveldens partilederdebatt på Stortinget, og siktet til hva spesielt Frp måtte finne på.

Hareide har vært tydelig på at kommer det et budsjett eller en sak fra regjeringen som KrF ikke kan støtte, kan de komme til å trekke støtten, slik at Høyre-Frp- regjeringen må gå av.

Kan tvinge seg selv inn

Hareides plan B er da ifølge KrF-kilder ikke å innsette Ap-leder Jonas Gahr Støre som statsminister - men å tvinge fram sin drømmeregjering - en sentrum-høyre-regjering.

Det har vært svært anspent mellom KrF/ Venstre og Frp i valgkampen. Både Sylvi Listhaugs «islamsleiking» og hennes svensketur til Rinkeby var hard kost for de to samarbeidspartiene.

NATTDEBATT: Partiledere møttes til debatt etter det ble avgjort at Erna Solberg får fire nye år som statsminister Vis mer