Skal BSE-teste alt storfe over 30 måneder

Norge skal teste alt stofe som er over 30 måneder for kugalskap (BSE), opplyser landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen. Han vurderer også å innføre salg av kjøtt med t-ben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Testingen skal starte senest innen 1. juli i år, skriver Aftenposten.

- Vi håper testingen kan starte tidligere, men tør ikke garantere noe. Det er et stort apparat som skal etableres, sier landbruksministeren til avisen. Hanssen sier at forbud mot kjøtt med t-ben er et tiltak som også skal vurderes.

Fagdirektør Knut Framstad i Norsk Kjøtt er svært godt fornøyd med landbruksministerens beslutning.

- Dette har vi etterlyst lenge. Vi er derfor veldig glad for at ministeren nå følger de anbefalinger han har fått, sier han. Framstad mener at dette er et nødvendig tiltak for å sikre forbrukernes tillit.

Onsdag krevde EU-kommisjonen at også Sverige, Finland og Østerrike skal teste alt storfe over 30 måneder for kugalskap (BSE).

De tre EU-landene har til nå vært unntatt fra regelen om at alt storfe over 30 måneder som skal brukes som menneskeføde, må testes for kugalskap. Noe tilsvarende krav ble ikke stilt Norge, men slik testing blir nå innført likevel.

Det tar vanligvis mellom fem og åtte år fra et dyr smittes til sykdommen bryter ut. Over 99 prosent av alle dyr som er smittet utvikler ikke sykdommen før etter de er 36 måneder gamle. Bare dyr som har utviklet sykdommen kan videreføre smitte.

(NTB)

TESTER FOR BSE: Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen vil nå teste alt storfe som er over tre år gammelt.