- Skal bystyresalen bli ammestue?

Gruppeleder i Porsgrunn Arbeiderparti, Lillian Elise Esborg Bergane, kunne ikke tro sine egne øyne da hun leste Facebook-innlegget fra bystyrekollega.

SKREMMENDE: Gruppeleder i Porsgrunn Arbeiderparti, Lillian Elise Esborg Bergane, sier det er skremmende at man fortsatt ser slike utsagn i 2023. Foto: Privat
SKREMMENDE: Gruppeleder i Porsgrunn Arbeiderparti, Lillian Elise Esborg Bergane, sier det er skremmende at man fortsatt ser slike utsagn i 2023. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg synes det er trist å skulle høre noe slikt i 2023.

Gruppeleder i Porsgrunn Arbeiderparti, Lillian Elise Esborg Bergane, kunne ikke tro sine egne øyne da hun leste Facebook-innlegget.

«Gravid Ap-gruppeleder tar ikke permisjon. Forventer tilrettelegging? Skal bystyresalen i Porsgrunn bli ammestue? Jeg bare spør.»

Innlegget er skrevet av en av hennes kollegaer i bystyret, den uavhengige representanten Gunnar West Sørlie. I en semi-regelmessig Facebook-spalte Sørlie kaller for «Dagens oldtimer», kommer han med kritikk av amming under bystyremøter.

«Jeg ser for meg oppvarmede kokekar for melk og smukker og suttekluter», fortsetter innlegget.

- Jeg ble overrasket da jeg skjønte at innlegget handlet om meg og mitt ufødte barn, sier småbarnsmoren, Lillian Elise Bergane.

Ønsket ikke permisjon

I tillegg til full jobb holder Lillian Elise flere politiske verv i Porsgrunn og har sittet i bystyret i flere år. Hun venter sitt andre barn i mai, men ønsket å ikke permisjon fra lokalpolitikken.

Gunnar Sørlies innlegg kom etter et intervju mellom Bergane og Porsgrunns Dagblad. Da fortalte hun at hun ønsket å fortsette å være lokalpolitiker og «regnet med at det ville bli lagt til rette for ammepauser»

Det var Porsgrunns Dagblad som først omtalte saken.

- Jeg kjente at jeg ble sint, forteller Bergane

- Ikke problemet

«BARE SPØR»: Bystyrerepresentant Gunnar West Sørlie sier innlegget kun var ment til å skape en debatt. Foto: Privat
«BARE SPØR»: Bystyrerepresentant Gunnar West Sørlie sier innlegget kun var ment til å skape en debatt. Foto: Privat Vis mer

Gunnar West Sørlie er uavhengig representant i Porsgrunn bystyre, til høsten stiller han til valg for Industri- og næringspartiet. Han forteller at innlegget var ment til å oppfordre til debatt.

- Jeg liker å sette ting på spissen og dro til med smukker og kokekar for melk. Det var ment for å skape en debatt rundt saken, men man skulle tro jeg hadde utført et bankran, slik det har vært de siste dagene.

Han forteller til Dagbladet at han ikke har problem med selve ammingen:

- Nei, jeg har ingen problemer med å se noen amme. Jeg kan godt stå på talerstolen foran henne mens hun ammer, men hva med de som sitter ved siden av henne. Kanskje de reagerer?

Sørlie forteller at han bare ønsket en oppklaring i hvordan ammingen og stell av barnet skulle foregå.

- Hvor skal hun ha ungen da? Og må hun ut av lokalet hver gang hun skal amme? Jeg bare ønsket praktisk info da jeg la ut innlegget.

- Gjør ikke jobben sin

- Hvis det er sånn at hvis hun må gå ut, da gjør hun ikke jobben sin som gruppeleder og går glipp av ting hun må få med seg. Men jeg skal ikke blande meg opp i det der, sier Sørlie.

- For å sette det litt på spissen igjen: Kan jeg få pauser til å lufte bikkja? Jeg mener at man må se på de langsiktige konsekvensene av slike avgjørelser.

Avskrekkende

Lillian Elise Bergane frykter at slike utsagn kan virke avskrekkende for nye, kvinnelige politikere.

- Hvis jeg hadde møtt med noe slikt da jeg først startet å engasjere meg i lokalpolitikken, så hadde jeg nok tenkt: Da er det kanskje ikke plass til meg her, kanskje jeg må vente til ungene vokser opp.

- Vi sliter jo allerede med å få nok unge folk til å engasjere seg i lokalpolitikken.

- Har aldri reagert tidligere

Det er en ting med Sørlies utspill som Bergane finner særdeles besynderlig, og en smule morsomt; Hun har nemlig ammet i bystyresalen tidligere, uten noen kommentar fra West Sørlie.

- Jeg har jo en toåring, som jeg har hatt med på tidligere bystyremøter, der Gunnar West Sørlie var til stede. Han fikk det jo ikke med seg en gang! Forteller Lillian Elise med et smil.

- Det har jeg ikke fått med meg

Sørlie mener selv at han ikke har sett amming i bystyret.

- Jeg har sittet i bystyret siden 2005, og har aldri opplevd at noen har hatt med seg babyen sin eller hatt behov for ammepauser tidligere.

- Bergane forteller at hun ammet sønnen sin i bystyret for rundt to år siden, stemmer ikke dette?

- Hun har påstått det. Jeg sitter ganske langt framme i bystyresalen og kan ikke få med meg alt. Og hvis det ikke har vært noe bråk, så har ikke jeg registrert det.

- Men hvis det gikk problemfritt den gangen, vil det ikke kunne gjøre det neste gang?

- Det får jo tida vise. Hvis denne ungen er like grei, og ikke griner eller gjør i buksa i bystyret, så gjør det vel det.

Mye støtte

Bergane forteller at tilbakemeldingene har vært overveldende positive.

- Jeg har sett så mange positive kommentarer på denne saken, folk fra hele landet har kommet med sin støtte.

Ordfører i Porsgrunn, Robin Martin Kåss, kommenterte hendelsen i et innlegg på Facebook

- Ja, babyer og småbarnsforeldre har adgang til bystyret! Faktisk sier loven at alle har rett til å være til stede, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer