FORSKER PÅ SNUS OG CORONA: Svenske forskere skal se nærmere på om personer som snuser er mindre utsatt for alvorlig coronasykdom. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN / NTB scanpix
FORSKER PÅ SNUS OG CORONA: Svenske forskere skal se nærmere på om personer som snuser er mindre utsatt for alvorlig coronasykdom. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN / NTB scanpix Vis mer

Svenske forskere:

Skal corona-granske snus

Ifølge enkelte studier kan røyking redusere risikoen for å dø av corona, skriver Dagens Nyheter. Nå skal forskere se på om snus kan ha samme effekt.

Publisert

I en fransk forskningsrapport, der intensivpasienter på et sykehus i Paris er kartlagt, viste resultatene at røykere i mindre grad var rammet av alvorlige komplikasjoner som følge av coronasykdom, skriver Aftonbladet.

Nikotinet kan vise seg å kunne hindre viruset fra å trenge inn i kroppens celler og spre seg.

I mars viste også en rapport fra England at røykere var underrepresentert i coronadødsfall-statistikken, ifølge den svenske avisa. Forskerne understreker imidlertid at de øvrige negative helseeffektene som røyking kan medføre, overstiger den eventuelt formildende funksjonen røyking kan ha på coronasykdom.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

En svensk forskningsgruppe har nå startet arbeidet med å se nærmere på om også snuserne slipper billigere unna corona enn dem som ikke gjør det, ifølge Dagens Nyheter.

- Om det skulle vise seg at også snus ser ut til å beskytte mot alvorlig covid-19, så kan man jo dra slutningen at det har noe med nikotin å gjøre, sier professor Cecilia Magnusson, virksomhetssjef ved Centrum for epidemiologi og samfunnsmedisin, til Dagens Nyheter.

Charlotta Kjellberg, kommunikasjonsstrateg på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, skriver i en e-post til Dagbladet at forskerne ikke kun konsentrerer seg om snus, men ser på alle tenkbare faktorer som kan påvirke forløpet av coronaviruset. Hun presiserer at Magnusson derfor ikke leder noen ren snus-studie, og at kunnskapsgrunnlaget fortsatt er usikkert.

Til Dagens Nyheter sier Magnusson at dersom deres resultater blir de samme som man fant i studiene av røykere, kan nikotin potensielt testes som behandling for coronaviruset.

- Man kan også kanskje tenke seg at personer som vurderer å slutte med snus kanskje velger å vente med det til etter pandemien, sier Magnusson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer