DEMONSTRERTE STYRKE: Spesialpolitifolk fra flere land demonstrerte sin evne til å håndtere en krisesituasjon utenfor Europol-hovedkvarteret i Haag. Video AP / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Skal danne nytt «superpoliti» i Europa. Og Norge er med

Skal stå bedre rustet for å håndtere terroraksjoner.

De seinere års store terrorangrep i Europa - ikke minst Charlie Hebdo- og Bataclan-angrepene i Paris, med etterspill i Belgia - har gjort det åpenbart for politiet i EU at et tettere samarbeid på tvers av etater og landegrenser trengs.

Det er bakteppet for at EUs politiorganisasjon Europol nylig undertegnet en avtale med ATLAS, en sammenslutning av unionens beredskapsstyrker som ble opprettet i kjølvannet av 11. september-terroren i USA. Formålet er at de to aktørene i en krisesituasjon skal kunne dra bedre nytte av hverandres kompetanse i enhver terror- og gisselsituasjon.

- I en krisesituasjon må spesialstyrker være i stand til å støtte hverandre på tvers av landegrensene, sier Østerrikes innenriksminister Herbert Kickl, som i kraft av sin plass i EUs ministerråd signerte avtalen sammen med Europol- og ATLAS-topplederne.

NORGES SPESIALPOLITI: Den norske spesialstyrken, Delta, under en øvelse på Fornebu i 2011. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
NORGES SPESIALPOLITI: Den norske spesialstyrken, Delta, under en øvelse på Fornebu i 2011. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Felles kommandosentral

Resultatet blir et slags «superpoliti», der Europol ATLAS oppretter en felles kommandosentral ved førstnevntes hovedkvarter i Haag. Slik skal den samlede politiinnsatsen ble langt mer slagkraftig enn i dag, ved bl.a. samordnede operasjoner mellom flere lands spesialstyrker og etterforskningsenheter, alt etter behov.

- Jeg er sikker på at det tettere forholdet mellom Europol og ATLAS vil styrke beredskapen i landenes ordensmakt, og dermed også sikkerheten for alle europeiske borgere, sier Europols administrerende direktør Catherine de Bolle i en pressemelding.

Til nyhetsbyrået AP sier de Bolle:

- Vi ser en økning i organisert kriminalitet og terrorisme, så det er viktig å ha en veldig effektiv og tilstrekkelig politiberedskap. Vi har forskjellige beredskapsgrupper i de ulike landene. vi jobber allerede sammen, men det vi i Europol gjør nå, er å ta den administrative byrden.

Norge samarbeider tett med begge organisasjonene. I forrige uke deltok den norske beredskapstroppen, Delta, i tidenes største ATLAS-øvelse, der ulike terror- og gisseltakingsscenarioer ble simulert til lands, vanns og i lufta.

«Gisselsituasjon» i Østersjøen

Mer spesifikt grep Delta, sammen med sine kolleger fra Tyskland, Nederland, Sverige, Danmark og Finland, inn i en arrangert gisselsituasjon i Østersjøen, der bl.a. flere helikoptre og hurtiggående båter ble satt inn. Hovedutfordringen var å koordinere aksjonene, i sine ulike faser, på tvers av landegrensene.

Andre scenarioer det ble øvd på:

  • På Island raidet væpnede styrker fra flere land et «terroristskip» på vei til Nord-Irland.
  • I Madrid tok spesialstyrker fra Spania, Frankrike, Belgia, Italia og Portugal seg av et «kapret» fly.
  • I Tyskland håndterte styrker fra Tyskland, Luxemburg, Frankrike, Sveits og Italia et tog som fraktet ei «skitten bombe».
  • I nordlige Hellas deltok greske, kypriotisk, bulgarske og rumenske styrker i en operasjon for å stanse en kapret buss med kurs for Ukraina, med kommandosentral i Bucuresti.

Den sentrale kommandosentralen flyttet inn hos Europol i Haag i anledning øvelsen, åpenbart som en prøve på det videre, varige samarbeidet. En rekke liaisonoffiserer fra de ulike landene og etatene bidro til å koordinere operasjonene, og til sammen 1000 operatører var sysselsatt.