Skal danne nytt «superpoliti» i Europa. Og Norge er med

Skal stå bedre rustet for å håndtere terroraksjoner.

DEMONSTRERTE STYRKE: Spesialpolitifolk fra flere land demonstrerte sin evne til å håndtere en krisesituasjon utenfor Europol-hovedkvarteret i Haag. Video AP / NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De seinere års store terrorangrep i Europa - ikke minst Charlie Hebdo- og Bataclan-angrepene i Paris, med etterspill i Belgia - har gjort det åpenbart for politiet i EU at et tettere samarbeid på tvers av etater og landegrenser trengs.

Det er bakteppet for at EUs politiorganisasjon Europol nylig undertegnet en avtale med ATLAS, en sammenslutning av unionens beredskapsstyrker som ble opprettet i kjølvannet av 11. september-terroren i USA. Formålet er at de to aktørene i en krisesituasjon skal kunne dra bedre nytte av hverandres kompetanse i enhver terror- og gisselsituasjon.

- I en krisesituasjon må spesialstyrker være i stand til å støtte hverandre på tvers av landegrensene, sier Østerrikes innenriksminister Herbert Kickl, som i kraft av sin plass i EUs ministerråd signerte avtalen sammen med Europol- og ATLAS-topplederne.

Felles kommandosentral

Resultatet blir et slags «superpoliti», der Europol ATLAS oppretter en felles kommandosentral ved førstnevntes hovedkvarter i Haag. Slik skal den samlede politiinnsatsen ble langt mer slagkraftig enn i dag, ved bl.a. samordnede operasjoner mellom flere lands spesialstyrker og etterforskningsenheter, alt etter behov.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer