- Skal de få bruke vikinghjelm også?

Opposisjonen på vei inn til Stortingets spørretime.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Fremskrittspartiet har varslet at de vil legge fram forslag i Stortinget i dag om å forby bruk av hijab til politiuniformen.

På vei inn til Stortingets spørretime, delte FrPs justispolitiske talsmann sine betraktninger rundt det prinsipielle og omstridte spørsmålet.

- Det vil se rart ut hvis religiøse symboler skal bli tillatt. Hvis noen tror på Tor og Odin, skal de få bruke vikinghjelm også? spurte FrPs Jan Arild Ellingsen, da Dagbladet.no snakket med ham.

Forvirring
Justisminister Knut Storberget skapte i går stor forvirring rundt Justisdepartementets standpunkt i saken. Pressemeldingen som ble lagt ut onsdag i forrige uke, der det ble fastslått at beslutningen om endringen i uniformsreglementet var tatt, ble fjernet fra departementets nettsider.

Til TV 2 Tabloid sa Storberget at det var kommet en rekke reaksjoner på innstillingen fra Politidirektoratet, som gjorde at han ville ta en runde til.

Reaksjonene på hijab-forslaget kom ikke minst fra politiets egne rekker. Leder i Politiets fellesforbund, Arne Johannessen, sa til Dagbladet.no i går at han var skuffet over at det ikke hadde vært en åpen høringsprosess før innstillingen ble presentert for Justisdepartementet.

Splittelse
Forslaget om å tillate hijab i politiet har skapt stor politisk splittelse, også innenfor partigruppene.

I utgangspunktet hadde både KrF og Venstre, i tillegg til regjeringspartiene Arbeiderpartiet og SV, stilt seg positive til forslaget. Men en rekke utspill de siste dagene har vist politisk uro i partirekkene.

KrFs Hans Olav Syversen sier partigruppa skal diskutere spørsmålet i dag. Personlig er han skeptisk, og mener det er uklart hvor grensene skal gå, hvilke religiøse symboler som skal være tillatt.

- I det siste har vi sett konflikter mellom religiøse grupperinger. Da kan man ende opp med at politiet representerer  en religion i disse sakene, noe som kan forsterke konflikter, ikke dempe dem, sier Syversen til Dagbladet.no.

Men på spørsmål om også andre religiøse symboler bør være tillatt, er ikke Chaudry like krystallklar:

- Det er en diskusjon vi må ta, sier Chaudry.

I løpet av et snaut døgn har 84 799 Dagbladet.no lesere avgitt sin stemme i hijab-spørsmålet. 89 prosent av disse sier nei til hijab i politiet.

Foto: EPA PHOTO AFP/METROPOLITAN POLICE/SCANPIX
Foto: EPA PHOTO AFP/METROPOLITAN POLICE/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer