Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal de kjøre selv i dag?

Kvinner i Saudi-Arabia planlegger å trosse forbudet mot å kjøre bil i dag.

BLANK OG FIN: Men kan hun kjøre den selv også? Forbudet for kvinner mot å kjøre i Saudi Arabia utfordres trolig i dag. Foto: AMER HILABI/AFP
BLANK OG FIN: Men kan hun kjøre den selv også? Forbudet for kvinner mot å kjøre i Saudi Arabia utfordres trolig i dag. Foto: AMER HILABI/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredagens aksjon skjer en måned etter at Manal al-Sharif ble pågrepet etter at hun kjørte bil og la ut et klipp fra den «opprørske» handlingen på internett.

De kvinnelige aktivistene har opprettet en egen side på Facebook kalt Women2Drive, og der heter det at aksjonen vil fortsette inntil kongen beslutter at også kviner får lov til å kjøre bil.

På grunn av kjøreforbudet er saudiarabiske kvinner helt avhengige av menn når de skal trenger å bruke bil for å komme seg fra et sted til et annet. Mange leier utenlandske sjåfører, men hvis de ikke har råd til det, er de prisgitt mannlige familiemedlemmer.

Amnesty International støtter kvinnenes aksjon og sier i en kunngjøring at saudiarabiske myndigheter må slutte å behandle kvinner som annenrangs borgere.

Forbudet mot å kjøre bil skaper enorme hindringer for kvinner både når det gjelder transport til arbeid, når de skal ut og handle, og når de skal hente barn på skolen, het det i en uttalelse torsdag.

(NTB)