Skal det være et par Statoil-aksjer?

- Kjøp Statoil-aksjer, sier Olav Fjell, politikerne, reklamen. Er nå det så lurt, da? Og hvorfor akkurat Statoil? Kanskje er Olje-Olav bare ute etter å sikre seg faste bensinkunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsiktige som vi er, sparer nordmenn mest i banken - hvis vi ser bort fra pengene vi putter i egen bolig. Og så har vi begynt å snuse på aksjefond, godt hjulpet av AMS-ordningen som politikerne til slutt fant ut ble for lønnsom for oss.

Enkeltaksjer har vi ligget langt unna, fordi alle som kan noe om økonomi har sagt at det er altfor risikabelt.

  • Så kom først Tele-Tormod tytende inn til oss gjennom alle kanaler, med bud om at nå måtte vi kjøpe folkeaksjer i Telenor. Ikke så rent få av oss gjorde det. Denne gangen er det Olje-Olav - som vil selge oss Statoil-aksjer med rabatt, selv om han nekter å kalle det folkeaksje.

Hvis vi ikke har kjøpt aksjer i solide norske selskaper tidligere, skulle det være noen grunn til å gjøre det når staten er selger? Kjøpe aksjer av oss selv, så å si.

  • Eksperter advarer mot å sette sparepengene i oljeaksjer. Vi er nemlig svært oljeavhengige, allerede. Skatter og avgifter, renter, arbeidsplasser, framtidige pensjonsutbetalinger - det er ikke ende på alt som smøres av oljebrønnene i Nordsjøen. Kanskje er det dumdristig å handle oljeaksjer for feriepengene, i tillegg.

Og aksjeprisen? Som det meste her i landet er den helt avhengig av én ting - oljeprisen. Og den er på god vei mot historiske høyder igjen. Kan det vare? 30 dollar fatet kan vise seg å være et hyggeligere tall for selgeren enn for oss som kanskje skal kjøpe.

  • Det kan jo hende at Olje-Olav rett og slett er ute etter å skaffe seg lojale kunder. Når nå staten først skal børsnotere selskapet og selge bortimot 20 prosent av det, kan det være greit å få med noen titusener småaksjonærer på lasset. En Statoil-aksjonær vil da aldri finne på å tanke på Esso? Fyringsolje fra Shell? Ikke tale om, vi er da gode nordmenn. Vis oss den Telenor-aksjonæren som har Netcom-mobil.
  • Vi skal naturligvis ikke se bort fra at Statoil vil vise seg å være en god investering. Sats om du tør, jeg reiser til Hellas for feriepengene.