Skal det være litt markagrønt?

Kunstner «Viktor Torvik» henger opp marihuanareklame på Oslos busser.

GRØNT: Dette kan ses på busser, trikker og t-baner i Oslo når kunstneren som bruker navnet Viktor Torvik har vært passasjer. Foto: Privat
GRØNT: Dette kan ses på busser, trikker og t-baner i Oslo når kunstneren som bruker navnet Viktor Torvik har vært passasjer. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Kunstneren som gjemmer seg bak navnet «Viktor Torvik» har hengt opp over 500 plakater som reklamerer for marihuana på busser, trikker og t-baner i Oslo.

Budskapet hans er kunstnerisk, men han ønsker også å påvirke opinionen slik at marihuana kan bli et lovlig rusmiddel.

- Forskjellig «grønt» Plakatene han henger opp er inspirert av 50 år gamle sigarettreklamer, men er modifisert til å få fram budskapet.

- Jeg prøver å få fram at akkurat som det innenfor alkohol finnes variasjon, finnes det også stort utvalg av marihuana. Det finnes noe for sofaen, noe for den gode samtalen, noe til festen, og så videre, sier Viktor Torvik til Dagbladet.

Torvik mener marihuanarøykere stort sett ikke vet hva de får når de kjøper «grønt» og trekker følgende sammenligning:

- Hvis du har lyst på rødvin og får rusbrus, oppnår du kanskje ikke den samme stemningen, slik er det for oss røykere når marihuana er forbudt, sier Viktor Torvik.

Håper på forandring Plakatene han henger opp på Oslos trikker og busser mener han er kunst for folket - der de er. Passasjerene blir gjerne sittende 10-15 minutter og se på kunsten.

- Makta og eliten kjører vel gjerne bil, men på bussen er folket. Det er en ideell måte å kommunisere på, man får oppmerksomhet - og selvsagt spilles det på humor, sier Torvik.

Torvik er usikker på om plakatstuntene hans er ulovlige.

Skal det være litt markagrønt?

- For 50 år siden var røyking glamour, og tett knyttet opp til norsk identitet blant annet med reklamekampanjer som gikk på å røyke mens man går på ski. Samfunnet vårt er dynamisk, jeg har et realistisk håp om at marihuana blir legalisert på sikt, og at Norge ikke vil være noen sinke på området, sier kunstneren.

Tar sterk avstand Noen som ikke er usikre på om plakatene er ulovlige er informasjonssjef i Ruter, som er et felles administrasjonsselskap for kollektivtrafikken i Oslo.

- Narkotika er ulovlig i Norge, det sier seg selv at det egner seg dårlig å henge opp sånt, vi tar sterk avstand fra det, sier infosjef Gry Isberg til Dagbladet.

Isberg har aldri hørt at reklame for marihuana henges opp på Oslos trikker, busser og t-baner.

- Det er ikke lov å henge opp noenting uten å gå gjennom JCDecaux, som har ansvar for reklamesplassene våre, sier Isberg.

Skal det være litt markagrønt?