Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Skal dette være vårt eneste rovdyr?»

- Mener vi at mennesket skal være det eneste rovdyr i dette landet? spør Dag Hareide, nestleder i verdikommisjonens råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er bønder og naturvernere utfordret av kommisjonen på spørsmålet om det er plass til rovdyr i norsk natur.

- Det er en veldig tilspisset og sterk verdikonflikt, sier Hareide.

Den tidligere generalsekretæren i Naturvernforbundet, reagerer med vantro på at miljøvernminister Guro Fjellanger (V) har åpnet for ulvejakt vest for Glomma. Nå håper han, slik også Fjellangers forgjenger Thorbjørn Berntsen (Ap) tok til orde for i Dagbladet i går, at den helt store debatten om rovdyras plass er på trappene.

- Ulvesaken er en av de tøffeste motsetningene mellom primærnæringene og naturvernerne, sier Hareide til Dagbladet.

Verdikommisjonen har gjort sitt utspill overfor Norges Bondelag, Naturvernforbundet og Den Norske Turistforening med et lønnlig håp om at temaet kan diskuteres i ro og mak. I løpet av juni skal de tre organisasjonene gi et skriftlig svar.

Tilspisset

- Man har godt av å sette seg rolig ned og gjennomdiskutere de grunnleggende verdivalgene vi står overfor.

- Vi vil prøve å provosere bøndene til å tenke utover den rent følelsesmessige reaksjon som kommer når man får drept deler av buskapen sin. De må jo ta standpunkt til det helt grunnleggende her: Med hvilken rett utrydder menneskene arter som Gud har skapt? spør han.

Hareide presiserer at kommisjonen ikke tar standpunkt i enkeltsaker som om den var et politisk parti.

- Vi kan få en verdidebatt som går på det dype. Hvis ikke Naturvernforbundet eller bondeorganisasjonen klarer å si noe om dette, så har de ikke tatt den utfordringen vi har gitt dem: Skal det være plass til rovdyr i norsk natur?

Sjokkert

Hareide sier han er sjokkert over beslutningen om å skyte to enkeltdyr i den mest utsatte rovdyrbestanden i landet.

- Vi har fire store rovdyr med ulven som den mest utsatte. Med bare seks ulvefamilier balanserer vi på kanten når to dyr skal skytes. Det er et åpent spørsmål hvorvidt en så liten populasjon vil overleve, sier Hareide.

- Har ikke disse dyrene en rett til å overleve? Jeg mener at de har det, sier han.

  • Debatten rundt de fire store rovdyrartene blir i et sentralt punkt i det som vil bli verdikommisjonens hittil største markering, når den på et arrangement i Oslo i november spør hva den økonomiske utviklingen gjør med naturen og de fattige.