Skal diskutere overvåking med Reinfeldt og Thorning-Schmidt

Erna får sitt første statslederbesøk i dag, fra Sverige og Danmark. Dette skal de snakke om.

MØTER I DAG: Statsminister Erna Solberg er på plass i statsministerboligen bak slottet, og skal ta imot statsministrene i Sverige og Danmark i dag. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.
MØTER I DAG: Statsminister Erna Solberg er på plass i statsministerboligen bak slottet, og skal ta imot statsministrene i Sverige og Danmark i dag. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg er på plass i sitt nye hjem, statsministerboligen og får i dag sitt første besøk av kollegaer fra utlandet.

Vil høre om svenskelov Klokka 15.10 skal hun ha bilaterale samtaler med Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt. 15.55 får hun besøk av Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt. Overvåkning er blant sakene som står på agendaen.

- Vi skal snakke om økonomisk utvikling, arbeidsledighet og partnerskap mot øst. Vi skal også diskutere spørsmål om overvåkning, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å gå i detalj om hva samtalene vil dreie seg om, men sier at hun blant annet vil høre mer fra Reinfeldt om hvordan svenskene skal praktisere sin FRA-lovgivning.

Reinfeldt og Solberg holder pressebrief 15:30. Følg den her.

Vet ikke om hun er overvåket - Det er legitimt å drive etterretning. Vi er avhengige av det for å beskytte landene mot eventuelle terrorhandlinger. Men det er viktig at personvernspørsmål blir ivaretatt, sier Solberg.

I forrige uke ble det kjent at 35 statsledere skal ha blitt overvåket av USA. Tysklands forbundskansler Angela Merkel skal være blant de som har blitt overvåket. Det reagerer Solberg sterkt på.

- Politisk avlytting er uakseptabelt. Når man er alliert, skal man ha så god informasjonsutveksling at det er unødvendig å drive etterretning mot hverandre. Vi burde ha et så åpent forhold at det synes jeg ikke skal skje, sier hun.

Før helgen sa Solberg at hun ikke vet om hun er blitt overvåket. Hun vet fortsatt ikke.

- Jeg har ingen indikasjoner på at jeg er avlyttet, per dags dato.

- Hva gjør Norge for å finne ut av det?

- Vi har det arbeidet som Justisdepartementet har satt i gang. Hva som skjer der, må du snakke med dem om, sier Erna Solberg.

Ingen møter planlagt USAs ambassadør i Madrid, James Costos, ble mandag kalt inn på teppet i spansk UD, der han fikk beskjed om at Spania ser på overvåking av allierte som «upassende og uakseptabelt». Bakgrunnen var avsløringene i avisa El Mundo, som i dag skriver om hemmelige dokumenter som viser at USA bare i løpet av desember i fjor overvåket over 60 millioner telefonsamtaler i Spania.

Solberg sier at det ikke er aktuelt for henne å innkalle USAs ambassadør til Norge.

- Vi har heller ingen ambassadør for tida, sier hun.

Det er ikke berammet nye møter med amerikanske myndigheter om saken, men dette kan bli aktuelt.