- Skal dra til Texas, se meg i speilet og være stolt av det jeg ser

Frittalende Bush på hans aller siste planlagte pressekonferanse.

SVANESANG: George W. Bush var vekselvis ydmyk, bitter, humoristisk og sinna i sitt aller siste planlagte møte med et samlet Washington-pressekorps.  Foto: JIM WATSON / AFP / SCANPIX
SVANESANG: George W. Bush var vekselvis ydmyk, bitter, humoristisk og sinna i sitt aller siste planlagte møte med et samlet Washington-pressekorps. Foto: JIM WATSON / AFP / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): «Jeg ønsker dere alt vel. Gud velsigne dere». Det var den udramatiske avskjedshilsenen fra George W. Bush til et samlet pressekorps i Det hvite hus da han i ettermiddag holdt sin aller siste planlagte pressekonferanse.

Neste tirsdag forlater han Det ovale kontor i visshet om at han var en av tidenes minst populære amerikanske presidenter, og overlater med et visst preg av lettelse verdens mektigste embete til Barack Obama.

I løpet av den tre kvarter lange seansen med media spøkte Bush med flere av reporterne som har plaget ham i løpet av de siste åtte åra, men presidenten måtte også nå svare på en lang rekke spørsmål om noen av de mest kontroversielle avgjørelsene han har stått for.

- Kunne blitt populær, men...
Det var tidvis en tydelig irritert Bush som parerte spørsmål om hans posisjon i verden og blant amerikanere flest, og gjorde det klart at presidentskapet ikke har vært noen popularitetskonkurranse. Særlig fikk opponentene i Europa gjennomgå.

- Det er klart at noen i Europa mente  at vi ikke burde gå til krig i Irak, men det var noen få land, sa han, og mente at de aktuelle landene ikke har oppfylt sine FN-forpliktelser i forhold til Irak.

- Jeg skjønner at Gitmo (Guantanamo-leiren på Cuba, red. anm.) skapte kontroverser, men da det ble snakk om at noen av disse landene skulle ta hånd om fangene, så ville de ikke det.

- Ja, man kan prøve å bli populær. I enkelte europeiske land blir du populær ved å skylde alle problemene i Midtøsten på Israel. Jeg kunne sikkert blitt populær ved å signere Kyoto-avtalen, men jobbet i stedet for bedre løsninger, fortsatte Bush i sin tirade mot landene som ikke har støttet ham.

- Mitt syn er at de fleste i verden respekterer USA. Jeg vet at noen ikke liker meg, men jeg bryr meg mer om landet.

Bush forsvarte også håndteringen av orkankatastrofen Kathrina i New Orleans, og fnøys av dem som mener at føderale myndigheter reagerte for tregt. Heller ikke i forhold til de mange kritiserte tiltakene etter terrorangrepene på USA i starten av presidentperioden ville han gi en tomme.

- Husker dere hvordan det var her etter 11. september? Det gjør jeg.

Se hele pressekonferansen her:

.msnbcLinks {font-size:11px; font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; color: #999; margin-top: 5px; background: transparent; text-align: center; width: 425px;} .msnbcLinks a {text-decoration:none !important; border-bottom: 1px dotted #999 !important; font-weight:normal !important; height: 13px;} .msnbcLinks a:link, .msnbcLinks a:visited {color: #5799db !important;} .msnbcLinks a:hover, .msnbcLinks a:active {color:#CC0000 !important;}

- «Mission accomplished» var tabbe
De mest høylydte kritikerne, som har brukt sterke karakteristikker av Bush' handlinger, har han lite til overs for.

- Jeg har sett de som blir sinte og roper og bruker stygge ord. Det er noen få, jeg vet ikke hvorfor de blir sinte, hvorfor de blir fiendtlige. Nå skal jeg dra til Texas, se meg i speilet, og være stolt av det jeg ser - det kunne jeg ikke gjort om jeg hadde latt de som roper høyest få hindre meg i det jeg ville oppnå, sier presidenten.

Men enkelte feilgrep vil Bush vedkjenne seg. I hovedsak handler de imidlertid om hvordan presidenten har kommunisert utad.

- Det å putte et banner med «Mission accomplished» på et hangarskip var feil. Noe av retorikken min har vært feil, medgir han i dag, og bedyrer samtidig at han vil at det politiske klimaet rundt Obama skal bli bedre.

- Jeg håper tonen blir annerledes for ham enn den var for meg. Jeg er skuffet over tonen i Washington, jeg prøvde å gjøre min del ved å være respektfull over for mine motstandere. Retorikken kom bare ut av kontroll, sier Bush.

- Hvorfor det, spurte en journalist

- Jeg aner ikke hvorfor, det må du spørre dem om.

62-åringen som blir eks-president om åtte dager utbroderte ikke hva han vil bruke «pensjonisttilværelsen» til, utover at han drar rett til Texas og lover å bli borte fra rampelyset.
Om morgenen 21. januar skal han stå opp i sitt nye hjem i Dallas og lage kaffe til Laura Bush.

- Jeg ser ikke for meg at jeg blir sittende på ei strand et eller annet sted med ei Hawaii-skjorte og en stor stråhatt. Særlig siden jeg har sluttet å drikke, sa Bush.

Han takket pressen for samarbeidet, snudde seg, og gikk ut døra bak podiet i presserommet i Det hvite hus - trolig for aller siste gang.

- HAR HATT MIN TID I RAMPELYSET: Om ei uke er det slutt.
- HAR HATT MIN TID I RAMPELYSET: Om ei uke er det slutt. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer