- Det er fortsatt dine penger, og en krone er en krone – enten den er i madrassen eller på barnas konto. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
- Det er fortsatt dine penger, og en krone er en krone – enten den er i madrassen eller på barnas konto. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Skal du gi pengegave? Unngå disse tabbene

Pass på så din skatteplanlegging ikke resulterer i ulovligheter eller andre utilsiktede konsekvenser.

(Finansavisen.no): - I media skrives det mye om hvordan velstående personer kan spare formuesskatt ved å gi gaver, gjerne pengegaver, til sine barn før nyttår, konstaterer advokat og rådgiver Per-Ole Hegdahl i Skattebetalerforeningen.

- Imidlertid er det flere farer å se opp for, sier han til Finansavisen.

Kan være ulovlig

Mandag skrev Finansavisen at det fortsatt er tid til å ta grep for å redusere skatten for 2018. Blant annet kan man spre formuesskatt ved å gi eiendeler til sine barn, så lenge nettoformuen til barna ikke overstiger grensen på 1.480.000 kroner.

Hegdahl advarer på det sterkeste mot å overføre penger til barna og så flytte dem tilbake til egen konto etter nyttår.

- Dette er forsøk på ulovlig skatteplanlegging, ettersom din reelle formue ikke påvirkes av hvor du har pengene, forklarer han.

- Det er fortsatt dine penger, og en krone er en krone – enten den er i madrassen eller midlertidig er overflyttet til barnas konto, forklarer han, ifølge Finansavisen.

Advokaten påpeker at reelle, permanente gaver derimot er tillatt og kan gi besparelser. Er du i formueskantposisjon og gir bort 1 million kroner, senkes formuesskatten med 0,85 prosent av beløpet – tilsvarende 8.500 kroner.

Stipendet begrenses

- De som gir penger til barn eller barnebarn, burde uansett ta hensyn til at mottakeren ofte blir student fram i tid, fortsetter Hegdahl.

Han viser til at mange studenter tar opp lån for å finansiere studiene.

Disse lånene kan omgjøres til stipend, men bare dersom studenten ikke overstiger visse inntekts- eller formuesgrenser.

For enslige som mottar utdanningsstøtte for et helt utdanningsår, er disse beløpene per i dag henholdsvis 182.575 kroner og 403.264 kroner.

- Jo høyere nettoformue du har, jo mindre del av lånet vil omgjøres til stipend, utdyper Hegdahl til avisa.

Andre økonominyheter:
Tjener 700.000 kroner dagen på å frakte Nordsjøolje
Verste desember siden 2002