- Skal du ha utført arbeid har du et ansvar for at det ikke gjøres via utnyttelse av andre mennesker

Jan Bøhler (Ap) vil hjelpe asfaltbandenes slaver.

SLAVELØNN: Disse fire rumenske arbeiderne er blant de mange ofrene for sosial dumping som jobber for omreisende steinleggere i Norge. De fikk 36 kroner i timen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SLAVELØNN: Disse fire rumenske arbeiderne er blant de mange ofrene for sosial dumping som jobber for omreisende steinleggere i Norge. De fikk 36 kroner i timen. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Kampen mot sosial dumping har vært en av hovedprioriteringene våre, sier Jan Bøhler, justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, til Dagbladet.

Han reagerer kraftig etter at Dagbladet har dokumentert slavearbeid og omfattende sosial dumping hos omreisende steinleggere, som av politiet knyttes til krypskyting av neshorn, menneskehandel og organisert kriminalitet. Steinleggerfamiliene selv lever fett på norske penger.

Bøhler vil hjelpe arbeidere - som ofte har levd under slavelignende forhold - som tør å bryte med steinleggerfirmaene.

- Hvis noen ønsker å bryte ut og snakke med Arbeidstilsynet eller politiet, blir de eller deres familie utsatt for trusler og alvorlige represalier. Vi bør derfor opprette et tilbud for de som vil ut av tvangsarbeid enten det steinleggere eller folk fra andre bransjer. Her kan man bygge på modeller som krisesentrene og Nadheim, Rosa og andre som gir tilbud til traffickingofre, sier Bøhler.

Forbrukerne har ansvar - Vi har gjennomført to handlingsplaner mot sosial dumping og har nå lagt fram en tredje. Gjennom almenngjøringsordningen, en ordning som sier at alle innenfor en bransje skal omfattes av tariffavtaler, så har sikret at det ikke skal være lov å betale så lite som det vi har sett i disse sakene. Politi og arbeidstilsyn må følge opp slike saker raskt. Vi har hvert år gitt mer penger til Arbeidstilsynet og gitt klare styringssignaler om at kampen mot sosial dumping skal prioriteres. Derfor avdekkes også flere slike saker nå, sier Bøhler.

OPPRØRT: Jan Bøhler (Ap) vil hjelpe asfaltbandenes slaver. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
OPPRØRT: Jan Bøhler (Ap) vil hjelpe asfaltbandenes slaver. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Og hver enkelt av oss som skal ha utført arbeid må være sitt ansvar bevisst og sikre at de som vi kjøper tjenester av driver skikkelig.

Skatteetaten og politiet har begge varslet at de vil gå hardere på forbrukere som kjøper svart arbeid. Det støtter Jan Bøhler.

- Hvis det ikke er etterspørsel vil det heller ikke være noe tilbud, påpeker Bøhler overfor Dagbladet.

Stiller krav - Skal du ha utført arbeid hos deg selv har du et ansvar for å sjekke at den jobben ikke blir gjort via utnyttelse av andre mennesker. I dag er dette faktisk ganske enkelt. Gå inn på handlehvitt.no eller ta en telefon til Arbeidstilsynet for å sjekke at firmaet er skikkelig. Såpass krav bør vi kunne stille til oss selv når vi vil ha arbeid utført. Man bør kreve fakturaer med lønn, og avgifter spesifisert, sier Bøhler.

- Folk må også være klar over at det kan medføre et straffeansvar å bidra til sosial dumping og utnyttelse av andre til det som i praksis kan være tvangsarbeid.  

- Hvorfor er det vanskelig å stoppe disse gruppene?

- Som alle andre kriminelle grupper så har heller ikke disse gruppene noen skrupler for å lyve, trikse og svindle. De flytter seg fra sted til sted, bytter navn og opererer med forskjellige identiteter, tilpasser seg stadig for å omgå nye regler - og så lenge det er folk som vil benytte seg av tjenestene så er det et marked, sier Jan Bøhler.

- Skal du ha utført arbeid har du et ansvar for at det ikke gjøres via utnyttelse av andre mennesker
LUKSUS: En heftig Audi R8 tilhørende en steinlegger som har jobbet flere ganger i Norge. Foto: Privat
LUKSUS: En heftig Audi R8 tilhørende en steinlegger som har jobbet flere ganger i Norge. Foto: Privat Vis mer