Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal du kjøre hjem til jul i dag, bør du starte tidlig

Klar melding fra Vegvesenet.

GLATT Snøvær og vinterføre på Rv 33 i Etnedal i Oppland søndag.    Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
GLATT Snøvær og vinterføre på Rv 33 i Etnedal i Oppland søndag. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Juletrafikken startet allerede på fredag, da mange har tatt seg fri lille julaften. Men for de som skal ut og kjøre i dag, er meldingen klar:

- Vårt råd til de som skal reise i dag, er å reise så tidlig som mulig, sier trafikkoperatør Lars Berntsen ved Statens Vegvesen til Dagbladet.

Det er nemlig forventet at vinden vil øke på fra ettermiddagen. Og på selveste julaften er det forventet skikkelig uvær over hele landet.

Skifter fort For øyeblikket holdes alle fjelloverganger åpne, men det er kolonnekjøring på Vikafjellet, Haukelifjell og Hardangervidda grunnet uvær.

- Vi jobber på spreng der oppe. På fjellet kan været skifte veldig fort, så vi oppfordrer alle til å følge med på værmeldingen, sier trafikkoperatør Eli Solberg ved Statens vegvesen til Dagbladet .

Fra meteorologisk institutt er også meldingen klar:

RØFFE FORHOLD: Snøvær og vind, men veien over Valdresflya i Oppland var fortsatt åpen for trafikk søndag formiddag. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
RØFFE FORHOLD: Snøvær og vind, men veien over Valdresflya i Oppland var fortsatt åpen for trafikk søndag formiddag. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer

- Man bør komme seg ut på den lyse delen av dagen, i hvert fall om man skal over fjellet, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss til Dagbladet.

Glatte veier I Haugesund, Stavanger og Bergen er det også store værutfordringer som kan skape trafikale problemer.

- Det veksler mellom regn, snø og hagl. Det varierer veldig. Du kan kjøre inn i en tunnel med ett værforhold, og kjøre ut igjen i et annet, sier Solberg.

Også i Hedmark og Oppland er det meldt om glatte veier.

- Vi anmoder trafikantene til å sette ned farten og holde god avstand til kjøretøyet foran, sier Solberg.

Storm julaften Og det er dessverre har ikke julaften mye å by på hva gjelder vær og kjøreforhold.

Det er et kraftig lavtrykk som utvikler seg i Atlanterhavet som kommer inn i våre områder mandag kveld og på morgenen julaften,

STOR UTFART:Mange skal hjem til jul, eller opp på fjellet. Dette bildet er  tatt fredag ved på E6 ved Olavsgaard i Akershus. Foto: Morten Holm / SCANPIX
STOR UTFART:Mange skal hjem til jul, eller opp på fjellet. Dette bildet er tatt fredag ved på E6 ved Olavsgaard i Akershus. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Det blir en nokså markert vindøkning i kveld. Den kommer inn på Vestlandet og trekker østover. I morgen vil det stort sett være storm over hele landet, sier Gislefoss.

I tillegg må mange belage seg på mye nedbør som vil ramme særlig sør for Stad og Dovre. Det vil også kunne bli mye nedbør i Agder-fylkene og Telemark.