VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Sterk vind og nedbør vil skape vanskelige kjøreforhold flere steder i Sør-Norge i de to kommende dagene før julaften. Foto Arne V. Hoem / Dagbladet
VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Sterk vind og nedbør vil skape vanskelige kjøreforhold flere steder i Sør-Norge i de to kommende dagene før julaften. Foto Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

Skal du kjøre hjem til jul?

Snø, vind og storm gir vanskelige kjøreforhold i Sør-Norge i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag og i morgen er to av de mest trafikkerte dagene i året - tusenvis skal hjem til jul, og mange som ikke kjører bil så ofte er ute på veiene.

Kristian Gislefoss, meteorolog ved Meteorologisk Institutt, forteller at mye vind og snø vil kunne skape ekstra trøbbel for bilistene i de kommende dagene.

- Vi går mot en vindfull helg. Vi har varslet at det i løpet av ettermiddagen og kvelden blåser opp til liten storm i Rogaland og Hordaland og langs sørlandskysten, sier han.

I fjellet vil det komme en del snø, noe som fort fører til snøfokk, redusert sikt og framkommelighet.

Her kan du sjekke det er problemer på veiene du skal kjøre på i helga.

Foreløpig er været rolig, og statens vegvesen opplyser at juletrafikken har gått ganske rolig for seg nå i morgentimene, men er forberedt på mer problemer utover dagen, og utelukker ikke at en del fjelloverganger vil være stengt eller vanskelig å komme seg over.

Vanskelige kjøreforhold I løpet av natta og morgendagen tar vinden seg enda mer opp, og det blåser opp til full storm utsatte steder.

- Det vil også komme noe snø, som igjen kan gjøre det vanskelig å vite hvordan kjøreunderlaget er, sier Gislefoss.

I løpet av søndagen kan snøen gå over til sludd flere steder langs kysten, og temperaturene vil stige noe. På Østlandet holder imidlertid temperaturene seg under null grader, og også her vil det komme en del snø i løpet av helgen.

- Det blir en god del vind også på Østlandet, og det er allerede snø i lufta i Oslo-området. Det kan nok komme et sted mellom 5-15 centimeter med snø på Østlandet, litt avhengig av hvor du befinner deg, sier Gislefoss.

Hvit jul For Østlandet sin del ser ikke temperaturene ut til å stige utover mandagen, og det blir hvit jul.

- Det gjør det helt klart. Jeg ser ikke bort fra at været fortsetter slik det har vært de siste dagene, med noe snø, og temperaturer fra to til seks minus.

Gislefoss forteller at Mist-Norge og Nordland får ganske fint vær i dag, men at også her vil vinden øke i løpet av natta og morgendagen.

- Det blir opphold i Troms, men ganske skyet i Finnmark. Det kan komme litt snø etterhvert, og kanskje litt sludd langs kysten.
 
- Midt-Norge og Nord-Norge slipper billigst unna, mens i Sør-Norge vil nok været skape en del trafikkproblemer i helga før jul, sier han.

HVIT JUL: Store deler av Østlandet får hvit jul i år. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HVIT JUL: Store deler av Østlandet får hvit jul i år. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer