(Dagbladet.no): Riksadvokaten gir Spesialenheten for politisaker ordre om å gjennomføre mer etterforskning av politiets handlemåte i Obiora-saken.
- Aller først hadde jeg satt pris på om vi hadde fått denne meldingen fra Riksadvokaten selv, i alle fall samtidig som pressen fikk det, sier advokat Abid Q. Raja til Dagbladet.no.
Han mener Riksadvokatens avgjørelse kan være et første skritt i retning av å ta ut tiltale mot tjenestemennene.
Ber om grundigere avhør
Riksadvokaten har behov for flere opplysninger om Obiora-saken på en rekke punkter, og ber blant annet om grundigere vitneavhør og grundigere avhør av de involverte polititjenestemennene.
- Som vi leser dette er dette et initiativ fra Riksadvokatens side som peker i retning av bedre grunnlag for å ta ut tiltale. Vi mener Riksadvokaten allerede hadde nok grunnlag for å ta ut tiltale, men mener grunnlaget vil bli bedre med dette, sier Raja.
Målet med den nye etterforskningen er å få avklart forhold som kan være av betydning for å vurdere om det ble begått noe straffbart fra politiets side, skriver Riksadvokaten i en pressemelding.
De ønsker også å innhente opplysninger om hva politiet visste om farene knyttet til det omstridte halsgrepet som ble brukt på Eugene Obiora.

Døde av kvelning
48 år gamle Eugene Ejike Obiora døde etter å ha blitt utsatt for et halsgrep og lagt i bakken da han kom i basketak med fire polititjenestemenn på et servicekontor i Trondheim 7. september i fjor.
Flere vitneutsagn forteller om hardhendt behandling, og obduksjonsrapporten viser at halsgrepet førte til knusningsskader som igjen førte til kvelning.
Spesialenheten for politisaker etterforsket de fire politimennene som var innvolvert i pågripelsen, og konkluderte med at Obiora selv hadde delvis skyld i oksygenmangelen, fordi han motsatte seg pågripelsen. De henla saken i mai.
Henleggelsen ble klaget inn til Riksadvokaten, som nå beordrer ny gransking.
- Siktemålet med den nye etterforskningen er å få ytterligere avklart enkelte forhold som kan være av betydning for vurderingen av om det ble begått noe straffbart fra politiets side, heter det i en pressemelding fra riksadvokat Tor-Aksel Busch.
Familien kritisk
- Det svært beklagelig at det er Spesialenheten som skal foreta den videre etterforskningen av saken. De har levert elendige resultater så langt og kommer sikkert til å gjøre det videre også, sier Per Hallvard Eliassen til NTB. Han var nær venn av Obiora og er talsmann for familien.

- At Spesialenheten kunne henlegge en slik sak er grotesk. Vi mener politimennene må bli tiltalt for forsettlig drap og framstilles under en vanlig straffesak i en domstol. Hvis ikke er det en total skandale, sier han.
- Ingen kommentar
Politimennenes advokat ønsker ikke å kommentere Riksadvokatens beslutning.
- Jeg har ingen kommentar, og viser til pressemeldingen fra Riksadvokaten, sier advokat Jens-Ove Hagen til Dagbladet.no
Politimennenes fagforening reagerer ikke spesielt på Riksadvokatens beslutning.
- Jeg ser ingen dramatikk i Riksadvokatens beslutning. Det er ikke uvanlig at en ber om nye etterforskningsskritt, sier Arne Johannesen, leder i Politiets Fellersforbund til Dagbladet.no.
- Riksadvokaten peker på konkrete ting han ber om mer informasjon rundt, og det er helt klart viktig at alle sider er godt belyst i en slik sak.
- Det er i vår interesse at saken blir best mulig belyst slik at Riksadvokaten har best mulig grunnlag, sier politimesteren i Sør-Trøndelag, Per Marum til Dagbladet.no.
Han sier at politiet vil bistå etterforskningen.
Politimesteren har ikke snakket med politifolkene som nå skal etterforskes på nytt.
- Men det er også i deres interesse at saken blir belyst, sier han.
Debatten er dessverre stengt for nye innlegg pga. sjikane av avdøde og navngivning av personer under etterforskning. Red.