Skal etterforske Obiora-saken

Riksadvokaten beordrer Spesialenheten om å etterforske politiets handlemåte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Riksadvokaten gir Spesialenheten for politisaker ordre om å gjennomføre mer etterforskning av politiets handlemåte i Obiora-saken.

- Aller først hadde jeg satt pris på om vi hadde fått denne meldingen fra Riksadvokaten selv, i alle fall samtidig som pressen fikk det, sier advokat Abid Q. Raja til Dagbladet.no.

Han mener Riksadvokatens avgjørelse kan være et første skritt i retning av å ta ut tiltale mot tjenestemennene.

Ber om grundigere avhør

Riksadvokaten har behov for flere opplysninger om Obiora-saken på en rekke punkter, og ber blant annet om grundigere vitneavhør og grundigere avhør av de involverte polititjenestemennene.  

- Som vi leser dette er dette et initiativ fra Riksadvokatens side som peker i retning av bedre grunnlag for å ta ut tiltale. Vi mener Riksadvokaten allerede hadde nok grunnlag for å ta ut tiltale, men mener grunnlaget vil bli bedre med dette, sier Raja.

Målet med den nye etterforskningen er å få avklart forhold som kan være av betydning for å vurdere om det ble begått noe straffbart fra politiets side, skriver Riksadvokaten i en pressemelding.

De ønsker også å innhente opplysninger om hva politiet visste om farene knyttet til det omstridte halsgrepet som ble brukt på Eugene Obiora.

BER OM MER ETTERFORSKNING: Riksadvokat Tor-Aksel Busch, her avbildet i Høyesterett tidligere denne måneden. Foto: Erlend Aas /SCANPIX
BER OM MER ETTERFORSKNING: Riksadvokat Tor-Aksel Busch, her avbildet i Høyesterett tidligere denne måneden. Foto: Erlend Aas /SCANPIX Vis mer

Døde av kvelning

48 år gamle Eugene Ejike Obiora døde etter å ha blitt utsatt for et halsgrep og lagt i bakken da han kom i basketak med fire polititjenestemenn på et servicekontor i Trondheim 7. september i fjor.

Flere vitneutsagn forteller om hardhendt behandling, og obduksjonsrapporten viser at halsgrepet førte til knusningsskader som igjen førte til kvelning.

Spesialenheten for politisaker etterforsket de fire politimennene som var innvolvert i pågripelsen, og konkluderte med at Obiora selv hadde delvis skyld i oksygenmangelen, fordi han motsatte seg pågripelsen. De henla saken i mai.

Henleggelsen ble klaget inn til Riksadvokaten, som nå beordrer ny gransking.

- Siktemålet med den nye etterforskningen er å få ytterligere avklart enkelte forhold som kan være av betydning for vurderingen av om det ble begått noe straffbart fra politiets side, heter det i en pressemelding fra riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Familien kritisk

- Det svært beklagelig at det er Spesialenheten som skal foreta den videre etterforskningen av saken. De har levert elendige resultater så langt og kommer sikkert til å gjøre det videre også, sier Per Hallvard Eliassen til NTB. Han var nær venn av Obiora og er talsmann for familien.

Skal etterforske Obiora-saken

- At Spesialenheten kunne henlegge en slik sak er grotesk. Vi mener politimennene må bli tiltalt for forsettlig drap og framstilles under en vanlig straffesak i en domstol. Hvis ikke er det en total skandale, sier han.

- Ingen kommentar

Politimennenes advokat ønsker ikke å kommentere Riksadvokatens beslutning.

- Jeg har ingen kommentar, og viser til pressemeldingen fra Riksadvokaten, sier advokat Jens-Ove Hagen til Dagbladet.no

Politimennenes fagforening reagerer ikke spesielt på Riksadvokatens beslutning.

- Jeg ser ingen dramatikk i Riksadvokatens beslutning. Det er ikke uvanlig at en ber om nye etterforskningsskritt, sier Arne Johannesen, leder i Politiets Fellersforbund til Dagbladet.no.

- Riksadvokaten peker på konkrete ting han ber om mer informasjon rundt, og det er helt klart viktig at alle sider er godt belyst i en slik sak.

- Det er i vår interesse at saken blir best mulig belyst slik at Riksadvokaten har best mulig grunnlag, sier politimesteren i Sør-Trøndelag, Per Marum til Dagbladet.no.

Han sier at politiet vil bistå etterforskningen.

Politimesteren har ikke snakket med politifolkene som nå skal etterforskes på nytt.

- Men det er også i deres interesse at saken blir belyst, sier han.

Debatten er dessverre stengt for nye innlegg pga. sjikane av avdøde og navngivning av personer under etterforskning. Red.

DØDE UNDER PÅGRIPELSE: Norsk-nigerianske Eugene Ejike Obiora.
FORNØYD: - Dette er første skritt mot tiltale, sier Abid Q. Raja, advokat for Obioras etterlatte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer