- Skal få et utmerket forhold til de ansatte

Reiten valgt mot de ansattes stemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eivind Reiten lover å motbevise bekymringene til de ansatte og ser fram til å bygge giganten StatoilHydro.

– Vi skal få et utmerket forhold til våre ansatte, sier han.

Reiten ser fram til å bygge den nye oljegiganten, som skal være operativ fra 1. oktober.

Under massiv kritikk fra de ansatte og fra politisk hold, ble den omstridte industrilederen valgt til styreleder for StatoilHydro torsdag. Men det var mot samtlige av de fire stemmene til de ansatte.

– Nå er det opp til Eivind Reiten å motbevise våre bekymringer, sier de Statoil-ansattes representanter til NTB etter at styrevalget var et faktum.

Tror han vil innfri

Det tok bedriftsforsamlingen i Statoil rundt 20 minutter torsdag formiddag å få avgjort styrelederspørsmålet i det fusjonerte selskapet StatoilHydro. Reiten mener det nå er viktig å se framover, og mener han skal klare å innfri forventningene til fra de ansatte.

– Nå er jeg mest opptatt av at jeg er valgt til å lede Norges største selskap, og jeg er sikker på at når vi begynner å bygge dette flotte selskapet, skal vi få et aldeles utmerket forhold til våre ansatte, sier han til NRK.

Valgt med klar margin

Det var de åtte aksjonærvalgte medlemmene i bedriftsforsamlingen som sikret Reiten flertallet, et resultat i tråd med ønsket til olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp).

De ansattes representanter er skeptiske, men understreker at valget nå er over:

– Vi respekterer de demokratiske spillereglene og vil derfor forholde oss til valgresultatet. Nå er vi interessert i å konsentrere oss om det videre arbeidet med fusjonen, sier Anne Synnøve Hebnes, en av de fire representantene.

Massiv kritikk

I sin kritikk mot Reiten viser de ansatte blant annet til den nyvalgte styrelederens holdning til lederlønninger. De mener også det er en mulig interessekonflikt mellom vervet som styreleder i StatoilHydro og jobben som konsernsjef i Hydro.

Nå håper de Reiten har merket de ansattes bekymring og vil lytte til dem, med hensyn til habilitet og kapasitet, samt deres motstand mot gullkantede lønns- og bonusavtaler for ledere.

Reiten sørget for ro rundt seg og sitt kandidatur da han sa fra seg 7,8 millioner kroner av de nesten 28 millionene han ble tilkjent da Hydro avviklet opsjonsordningen sin. Da han ble valgt torsdag hadde han da også regjeringens støtte.

Politisk kritikk

Likevel kom det kort tid etter valget torsdag krav fra regjeringspartiet SV om at han måtte vurdere sin posisjon etter at de ansatte aktivt gikk imot ham som styreleder. SV-representantene Ingvild Vaggen Malvik og Hallgeir Langeland sier de ansattes mistillit til Reiten som styreleder er et kraftig signal.

– De vil ikke ha en person som er så ansvarsløs i forhold til samfunnsansvar. De vil ikke ha sjefer som bare er opptatt av å berike seg selv ufortjent, sier stortingsrepresentant Hallgeir Langeland.

– Vi må få en annen type direktører og styreledere i selskaper med store statlige eierandeler, folk som tenker industrielt langsiktig. Eivind Reiten må selv vurdere om han er rett mann til å innfri de forventningene, sier Vaggen Malvik.

God magefølelse

Leder av valgkomiteen, Anne Kathrine Slungård, avviser at motviljen fra de Statoil-ansatte skapte dårlig stemning under møtet i bedriftsforsamlingen torsdag.

– Med den stemningen som var der i dag er jeg optimistisk og har god magefølelse, sier hun.

Det nye styret trår i kraft når fusjonen mellom Statoil og Hydro gjennomføres 1. oktober. I tillegg til Reiten og Arnstad ble Elisabeth Grieg, Grace Reksten Skaugen, Kjell Bjørndalen, Roy Franklin og Kurt Anker Nielsen valgt som styremedlemmer.

De ansattes tre representanter i Statoils nåværende styre fortsetter i det fusjonerte selskapets styre.

(NTB)

STYRELEDER: Eivind Reiten ble valgt mot de ansattes stemmer.