Frode Berg

- Skal få ribbe når han kommer hjem

Mens Sør-Varanger gjør seg klar til 75-års jubileet for russernes frigjøring av Øst-Finnmark, venter Anita Berg på at russerne løslater hennes spiondømte ektemann.

OPTIMIST: Etter snart to år har Anita Berg – kona til spiondømte Frode Berg – endelig håp om at russiske myndigheter løslater ektemannen. Her sammen med ordføreren i Kirkenes, som også har godt håp om at Berg snart er hjemme i Kirkenes. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
OPTIMIST: Etter snart to år har Anita Berg – kona til spiondømte Frode Berg – endelig håp om at russiske myndigheter løslater ektemannen. Her sammen med ordføreren i Kirkenes, som også har godt håp om at Berg snart er hjemme i Kirkenes. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KIRKENES (Dagbladet): Torsdag lander Russlands utenriksminister Sergej Lavrov med privatfly direkte fra Moskva på Kirkenes lufthavn, Høybuktmoen.

Lavrov er invitert til å være med på feiringen av 75 års dagen for Den røde armés frigjøring av Øst-Finnmark.

Men det henger en mørk sky over den storslåtte markeringen av at de tyske nazistene i oktober 1944 ble jaget ut av Sør-Varanger og Øst-Finnmark.

Har ribba klar

Kirkenes-mannen og den tidligere inspektøren ved Grensekommissariatet i Kirkenes, Frode Berg, sitter fortsatt fengslet i det beryktede Lefortovo fengslet i Moskva. Berg ble tidligere i år dømt til 14 års fengsel for å ha spionert for den norske Etterretningstjenesten mot Russland.

I dag, søndag 20. oktober fyller Frode Berg 64 år.

Hjemme i Kirkenes hadde kona Anita håpet at ektemannen kunne feire dagen med yndlingsretten.

- Det beste Frode vet, er ribbe. Det skal han få når han kommer hjem, sier hun til Dagbladet.

Marerittet har snart vart i to år. Frode Berg har sittet isolert i det beryktede KGB-fengselet Lefortovo i Moskva. Et fengsel hvor den sovjetiske etterretningstjenesten og sikkerhetspolitiet – i kommunisttiden – plasserte og avhørte politiske fanger og andre dissidenter som regimet mente motarbeidet eller var en fare for det sovjetiske riket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer