Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen setter ned ungdomsutvalg:

Skal få slutt på «slutshaming» og «pussy grabbing»

Politikerne tar grep mot seksuelle krenkelser blant ungdom.
- Sunnere for trygg seksualitet å snakke om klitoris i timen enn å søke på «fistfucking» i friminuttet, sier SVs Kirsti Bergstø

SATSINGSSAK: Barne- og likestillingminister Linda Hofstad Helleland inviterte nylig en mengde organisasjoner for å hjelpe til med arbeidet med #metoo-kampanjen og seksuell trakassering. Når gjør hun emnet til sin satsingssak for unge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SATSINGSSAK: Barne- og likestillingminister Linda Hofstad Helleland inviterte nylig en mengde organisasjoner for å hjelpe til med arbeidet med #metoo-kampanjen og seksuell trakassering. Når gjør hun emnet til sin satsingssak for unge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barneombud Anne Lindboe var nedslått etter rapporten om seksuelle krenkelser blant ungdom, og forventet politisk handling fra kunnskapsminister Jan Tore Sanner og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland.

Nå har regjeringen besluttet å sette ned et ungdomsutvalg.

Setter ned ungdomsutvalg

- Dette er noe vi ikke vet så mye om. Derfor skal utvalget se på hvordan det er å være ung i sosiale medier, og sette ned konkrete tiltak for å forbedre situasjonen.

Helleland gleder seg over at Barneombudet har laget rapporten om seksuelle krenkelser. Den blir tatt med videre i prosssen, sier hun.

- Vi jobber nå med sette sammen et utvalg med bred kompetanse. Utvalget skal ha ekspertise på sosiale medier, kjønnsroller, likestilling, psykiske utfordringer. Det skal forstå ungdommenes liv på sosiale medier og presset de utsettes for i miljøene sine, sier Helleland.

Ønsker selvforsvarskurs i skolen

I et nytt forslag til behandling i Stortinget, tar SV opp problemstillinger blant annet rundt seksuell trakassering blant unge.

I forslaget er det flere konkrete tiltak rettet mot barn og unge, blant annet omfangsundersøkelser, bedre seksualundervisning og selvforsvars- eller grensesettingskurs.

- Omfangsundersøkelsene er viktige fordi når vi vet mer, kan vi gjøre mer, sier Kirsti Bergstø, nestleder i SV.

Bergstø nevner kjønnet mobbing, noe som også nevnes i Barneombudets rapport seksuelle krenkelser blant ungdom.

KONKRETE TILTAK: SVs Kirsti Bergstø foreslår nasjonale omfangsundersøkelser, bedre seksualundervisning og selvforsvarskurs i skolen.

Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix
KONKRETE TILTAK: SVs Kirsti Bergstø foreslår nasjonale omfangsundersøkelser, bedre seksualundervisning og selvforsvarskurs i skolen. Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix Vis mer

«Pussy grabbing» er en av tingene som nevnes i rapporten til Barneombudet.

- Selvforsvarskurset, eller grensesettingskurset, bør være separat for gutter og jenter, og vil inkludere ting som å øve på å si nei og øve på å løsne grep.

- Det skal gjøre ungdommene trygge på egne grenser og lære å respektere andres, sier Bergstø.

Lover engasjement

Som svar til Lindboe, lover Helleland engasjement i saken. Hun ser nå bedre seksualundervisning og tiltak mot seksuell trakassering blant ungdom som sin satsingssak.

- Ungdommene i dag er født inn som første generasjon ungdomskultur på sosiale medier, og store deler av den deles på sosiale medier, sier Helleland.

Barne- og likestillingsministeren sier nærmest alle barn over ni år har smarttelefon. Man kan ikke forvente at ungdommer tar fornuftige valg i sosiale medier når de ikke får kunnskapen de trenger, mener hun.

- Vi vil gjøre ungdommer i stand til å sette grenser selv. Hva som er greit og hva som er straffbart er viktig at ungdommer lærer. Med økt kunnskap kommer også ansvarliggjøring av ungdommene, sier Helleland.

Helleland mener det er spesielt bekymringsfullt at overgrep og spredning av bilder skjer via sosiale medier.

Trenger åpenhetskultur

Bergstø sier for mange ungdommer blir påvirket av pornografisk grenseoverskridende materiale, og dermed begynner i et avansert hjørne av seksuell eksperimentering.

- Det er opp til samfunnet å gi ungdommene trygghet rundt seksualitet, og derfor er det avgjørende med større åpenhet rundt kjønn, kropp og seksualitet i skolen.

- Det er langt sunnere for trygg seksualitet å snakke om klitoris i timen enn å søke på «fistfucking» i friminuttet, sier Bergstø, for å sette problemstillingen på spissen.

Skal fornye alle fag

Lindboe forventet også handling fra Kunnskapsdepartementet, og sier at det må til en kraftig oppdatering av seksualundervisningen.

Rikke Høistad Sjøberg, statssekretær for kunnskapsministeren, sier at Kunnskapsdepartementet jobber med å fornye alle fag i skolen.

- «Folkehelse og livsmestring» vil være et tverrfaglig tema som inkluderer seksualitet og kjønn og hvordan man kan sette egne grenser og respektere andres, sier Sjøberg.

Sjøberg sier at flere melder fra om krenkelser i det digitale rom, og legger til at det er viktig at de fortsetter å gjøre det slik at det er mulig å gjøre noe med problemet.

Vanskelig å definere

Bergstø mener at mange har assosiasjoner rundt seksuelle overgrep som gjør at egne opplevelser og krenkelser bagatelliseres.

- De fleste voldtekter begås av noen man har en relasjon til, ikke ute i offentligheten hvor man plutselig blir angrepet av en fremmed.

- Jeg snakket med et russestyre. Alle var enig om at voldtekt ikke var et problem i deres miljø. Da jeg spurte om de kjente noen som hadde våknet av å ha sex med en bekjent uten deres samtykke, svarte alle jentene ja.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!