Skal få slutt på tjuvfiske

Fiskeriminister Helga Pedersen møter en rekke europeiske statsrådkolleger for å få bukt med det ulovlige fisket i Barentshavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går møtte hun den russiske landbruks- og fiskeriministeren, Aleksej Gordejev, i Moskva for å drøfte tiltak mot det ødeleggende, svarte fisket i Barentshavet. Målet er at russiske myndigheter følger opp i praksis de avtaler som er inngått om bekjempelse av svart fiske i nordområdene.

I forrige uke møtte Pedersen EUs fiskerikommissær, Joe Borg, i Brussel, og i dag møter hun sin islandske kollega, Einar Kristinn Gudfinnson, i Oslo. I neste uke står fiskeriminister Elena Espinosa Mangana i Madrid for tur.

Det arbeides også for å få i stand liknende møter med kolleger i Portugal og Sverige.

Forverring

-  Ambisjonen med dette møteprogrammet er å få satt det ulovlige fisket på dagsordenen i flere europeiske land, sier ekspedisjonssjef Johan H. Williams i Fiskeridepartementet til Dagbladet.

-  Vi snakker om et problem med meget stort omfang. Det er nødvendig å finne måter å komme dette ulovlige fisket til livs, men det ikke finnes noen lettvinte løsninger. Vi må arbeide på lang sikt med dette. For eksempel er det viktig å få etablert en kontroll i europeiske havner som gjør at det ikke er mulig å lande ulovlig fanget fisk, sier Williams.

Norges samarbeidsland har tatt avstand fra ulovlig fiskeaktivitet i Barentshavet. Like fullt fortsetter tjuvfisket med uforminsket kraft.

Ifølge Williams har det ulovlige fisket økt sterkt i sitt omfang de siste 10 åra.

 MØTER KOLLEGER: I forrige uke møtte Helga Pedersen EUs fiskerikommissær i Brussel, i går møtte hun sin russiske kollega i Moskva, i dag møter hun sin islandske kollega i Oslo og neste uke møter hun Spanias fiskeriminister i Madrid. Det arbeides også for å få i stand liknende møter med kolleger i Portugal og Sverige. Foto: Kaja Baardsen
MØTER KOLLEGER: I forrige uke møtte Helga Pedersen EUs fiskerikommissær i Brussel, i går møtte hun sin russiske kollega i Moskva, i dag møter hun sin islandske kollega i Oslo og neste uke møter hun Spanias fiskeriminister i Madrid. Det arbeides også for å få i stand liknende møter med kolleger i Portugal og Sverige. Foto: Kaja Baardsen Vis mer

Spesialenhet

Fiskeridirektoratet har også slått et slag for å stoppe det ulovlige fisket. På årets budsjett er det satt av 68 millioner til ressurskontroll. Antall årsverk øker fra 70 til 85. Direktoratet har blant annet opprettet en helt ny spesialenhet som skal avdekke grov økonomisk kriminalitet i fiskeriene. Tre inspektører fokuserer på utenlandske fiske- og transportfartøyer. En del av jobben er kontroll av ulovlige landinger i utlandet.