Skal fange og drepe skilpadder i svensk natur

De dumpes trolig av eierne sine, og truer naturmangfoldet. Nå tar «söta bror» grep.

FINNES I DET FRI: Det er skilpadder som denne som svenske myndigheter mener nå finnes i det fri. Den skal de nå utrydde. Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix.
FINNES I DET FRI: Det er skilpadder som denne som svenske myndigheter mener nå finnes i det fri. Den skal de nå utrydde. Foto: Rex Shutterstock / NTB Scanpix.Vis mer

Vannskilpaddene har enten blitt sluppet ut av eierne sine eller forvillet seg ut i svensk natur på egen hånd.

Nå har det svenske jegerforbundet fått i oppdrag å utrydde dem.

- Blir det for mange skilpadder, kan de ødelegge biologisk mangfold i vassdragene de befinner seg i, da de er altetende og kan gjøre skade på flere måter, sier P-A Åhlen, som er leder for prosjektet, til Aftonbladet.

Han sier det virker å finnes ganske mange slike skilpadder i svensk natur.

- Skiter mer enn de eter

Siden 2010 har et trettitalls vannskilpadder blitt registrert i artsdatabasen Artportalen.

- Men det finnes med sikkerhet mange flere enn det, først og fremst i bynære dammer og vassdrag i sør- og mellomsverige. Det er her snakk om vannskilpadder, inkludert tre underarter gulbuket, rødøret og guløret, beskriver prosjektledelsen i en pressemelding på forbundets nettsider.

UHYGGELIG FUNN: En havskilpadde ble sendt til Two Oceans Aquarium i Cape Town med pustevansker. Det veterinærene fant der, var en uhyggelig overraskelse. Video: Two Oceans Aquarium via Storyful Vis mer

De ber folk om tips om observasjoner av dyrene, som de mener dumpes i det fri av eierne sine.

- De er store som en femkrone når man kjøper dem og veldig vakre, men etter fem til seks år er de like stor som en tallerken og skiter mer enn de spiser. Det lukter kloakk i huset om man ikke har et bra filter i sitt akvarium. Da vil man kanskje ikke ha skilpadda, og slipper den heller ut enn å avlive den, sier Åhlen til Aftonbladet.

Det er etter sigende ikke rapportert at arten kan formere seg i Sverige, men dersom det blir varmere klima, kan det plutselig endre seg.

MASSIV: En massiv anakonda skapte kaos midt på motorveien. Video: Viralhog Vis mer

Også funnet i Norge

Kombinert med at skilpaddene kan leve i 20-30 år, gjør det at svenskene nå tar grep.

Jegerforbundet sier til Aftonbladet at de håper å fange dyrene levende, hvorpå jegerne mener det er mest humant å skyte dem, siden vekselvarme dyr som skilpadder angivelig reagerer dårlig på avlivende medisiner.

Skilpadder er kanskje ikke noe du forbinder med verken svensk eller norsk natur - men også i Norge har det flere ganger blitt oppdaget skilpadder i det fri.

I 2012 kunne Stavanger Aftenblad melde om en skilpadde som ble funnet død i Mosvatnet i Stavanger kommune.

I 2014 ble en skilpadde funnet, og seinere avlivet, i Drammensmarka.

I 2008 meldte NRK om at en skilpadde la egg ute i det fri på Sotra.