Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farida-saken:

Skal Farida få komme tilbake til vennene sine på Dokka?

Hvor farlig er det i Afghanistan? Og når kan en flyktningstatus opphøre? Det avgjøres i Oslo tingrett denne uka.

PÅ VENT I KABUL: Farida og foreldrene sitter nå på hemmelige sted i Kabul og håper at de får komme tilbake til Norge. Foto: Privat
PÅ VENT I KABUL: Farida og foreldrene sitter nå på hemmelige sted i Kabul og håper at de får komme tilbake til Norge. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
NEKTER Å GI SEG: Støttegruppa fra Dokka og familiens advokat, Arild Humlen. Foto: Privat
NEKTER Å GI SEG: Støttegruppa fra Dokka og familiens advokat, Arild Humlen. Foto: Privat Vis mer

Hvordan er sikkerhetssituasjonen i Kabul og i resten av Afghanistan? Det er hovedspørsmålet som dommer Kim Heger nå må avgjøre når Farida og foreldrene hennes går til sak mot staten i Oslo tingrett.

- Bordet fanger. Har man først anerkjent noen som flyktninger, så er de flyktninger. Man skal ha en egen terskel for opphør av flyktningstatus, starter familiens advokat, Arild Humlen.

- UNE blander kriterier

Humlen mener det skal svært spesielle grunner til å skulle å opphøre en flyktningstatus som er gyldig. Dette fordi det skal ta hensyn til flyktningers stabilitet, vern og trygghet.

- Problemet med det siste vedtaket fra UNE er at man blander innvilgelseskriteriene med opphørskriteriene. Det er helt fundamentalt at disse to kriteriene må skilles fra hverandre, mener advokat Humlen.

- Famlet litt

De første timene har advokat Humlen i sitt innledningsforedrag gått gjennom det siste UNE-avslaget som ble skrevet etter Høyesterettsdommen der familien vant mot staten for tredje gang.

- Jeg har famlet litt med å forstå disposisjonen på drøftelsen, sier dommer Kim Heger i retten om UNEs siste drøftelse, før han fortsetter:

- Men det er jo derfor dere er her, sier han og ser på statens to utsendte.

- Jeg skal nyansere, men venter til Humlen er ferdig, sier Regjeringsadvokatens advokat, Jenny Sandvig.

Retten har nå pause, og Humlen er ferdig med sitt innledningsforedrag. Staten tar over etterpå.

- Trodde ikke på far

Statens advokat, Jenny Sandvig, starter opp etter pause. Her viser til at familien aldri ville ha fått oppholdstillatelse i Norge om både mor, far og barn kom samtidig. Hun sier at UNE aldri trodde på Hafiz' historie, som de mener ikke er like de mor Noorya ga i hennes asylintervju.

- Noorya hadde nå en mannlig omsorgsperson og kunne søke om beskyttelse i hjemlandet, sier Sandvig.

Hun viser til at famillien kunne ha brukt alternative ruter til å komme seg tilbake til hjemdistriktet, Jaghuri.

- Samlet sett var sikkerhetssituasjonen stabil og hadde vært det en periode i Jaghuri. Hvis familien vil fortsette bo i Kabul, mener UNE at sikkerhetssituasjonen er god nok i Kabul om familien ønsker å bo der, sier Sandvig.

Mange års kamp

Advokat Humlen startet dagen med å gi dommer Kim Heger og UNEs advokater en stor mappe med dokument. For dokumentene er mange.

Familien har vunnet over staten i tre rettsinstanser og det har nå gått nær fire år siden Farida og familien ble tvangssendt fra Dokka til Afghanistan.

Utlendingsnemnda (UNE) mener at de var i sin rett i å oppheve mor Noorya og Faridas oppholdstillatelse i Norge da faren kom til landet, ett år etter de to.

Dommer Kim Heger siar «han har lest alle dokument og ser seg skikket til å dømme saken».

- Slik jeg ser det, er det to tvistepunkt: Er vedtaket om tilbakekallelse av oppholdstillatelse ugyldig? Og har UNE feilbedømt sikkerhetssituasjonen i Kabul spesielt og på hjemstedet Jaghuri? Spør den erfarne dommeren.

Saken skal gå i Oslo tingrett hele denne uka.

Mistet håpet

Farida og familien har ifølge støttegruppa fra Dokka mistet troa på norsk rettsvesen etter at de fikk avslag fra UNE om å komme tilbake til Norge selv etter å ha vunnet saken sin i rettsvesenet mot UNE både i Tingretten, Lagmanssrett og Høyesterett.

«Min drøm er å komme bort herfra, og å begynne et nytt liv sammen med familien min. Det er ikke det at jeg må ha et perfekt liv. Jeg ønsker å være glad, men aller viktigst så håper jeg å leve et liv i trygghet», skrev Farida til Dagbladet nylig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!