Slik skal Ap vinne valget

- Skal feie ut markedskreftene

Skolemåltid, flere faste stillinger i omsorgstjenestene og kommuner som bruker sin makt til å kreve ryddige arbeidsforhold. Slik vil Ap vil vinne kommunevalget.

VINNE VALGET: Kommunevalget blir et valg mellom fellesskap og markedsstyrte løsninger i velferden, mener Ap. Her er partiledelsen Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og Hadia Tajik ( til venstre) på skolekjøkkenet på Marienlyst skole. Et nesten gratis daglig skolemåltid er et av løftene de kommer med til velgerne. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
VINNE VALGET: Kommunevalget blir et valg mellom fellesskap og markedsstyrte løsninger i velferden, mener Ap. Her er partiledelsen Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og Hadia Tajik ( til venstre) på skolekjøkkenet på Marienlyst skole. Et nesten gratis daglig skolemåltid er et av løftene de kommer med til velgerne. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er et paradoks at de vi er mest opptatt av å ta vare på, ungene våre og de eldre, der har vi mye å gå på når det gjelder mat, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han, nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng har invitert med Dagbladet på skolekjøkkenet til Marienlyst skole i Oslo for å snakke om sakene Ap skal vinne kommunevalget på.

Skolemat=bedre læring

Det ene store løftet et felles, nesten gratis skolemåltid hver dag.

- Det er opp mot 65 000 barn som ikke har med seg matpakke hver dag. Ser vi på kartet, er Norge ett av få land som ikke tilbyr et skolemåltid. Istedenfor å bruke pengene på økt barnetrygd satser vi på mat til alle i grunnskolen. Det er en reform som er bra for helse, for det sosiale miljøet og som vil gjøre kunnskap mer tilgjengelig, sier Støre til Dagbladet.

Beregninger viser at det koster 20 kroner å lage en matpakke. Aps skolemåltid skal ha en egenandel på seks kroner.

- Dette er en sak som viser en klar forskjell mellom oss og høyresiden. Da vi foreslo skolemat i fjor, sa Høyres skolepolitiske talsmann at dette ikke er noe problem fordi de fleste har med matpakke.

Men for oss er de som kommer uten matpakke, ikke andres barn, men våre barn som vi har felles ansvar for. Når ungene får påfyll i magen, er det enklere å få påfyll i hodet, sier sier Hadia Tajik.

* Ap lover bedre omsorg i fellesskapets regi og vil stanse privatisering av eldreomsorgen.

Vil stoppe privatisering

- Dette er et kommunevalg, og kommunene står for de viktigste tjenestene i livene våre, fra barnehage via skole til eldre som trenger hjelp. Vi ser det i kommuner vi styrer at her går det et skille mellom oss og høyresida.

Vi ansetter flere i hjemmesykepleien. Noen av våre ordførere har Tatt kjøkkentjenesten tilbake til kommunen eller sykehjemmet. Det står i kontrast til historier vi hører om mat i store kartonger som fraktes over fjellet og må varmes opp når den kommer fram.

For oss er eldreomsorgen et fellesskapsansvar. I Bergen, for eksempel, har vårt byråd tatt tilbake ansvar for to sykehjem for å gi bedre tilbud til de eldre og de ansatte. Vi har sett hva som skjer når man slipper store, kommersielle kjeder inn i eldreomsorgen. sier Støre.

- Hva er prislappen på denne satsingen?

- Tanken på at vi skal gjøre eldreomsorgen billigst mulig, byr oss imot. Enhver kommune har knappe ressurser og må prioritere. Men hvis vi begynner i den enden, hvordan tjenestene kan gjøres billigst og kjipest mulig, er det helt feil.

Men så går ikke vi inn for flere milliarder i skattekutt til de rikeste. I vårt budsjett er det tre-fire milliarder mer til kommunene. For hver kommune betyr det mer penger til omsorg. Ved dette valget vil vi se tydeligere skillelinjer mellom høyresiden og oss på velferd, i innretningen, finansieringen, ansvarsdelingen og i hva som prioriteres. Høyresiden velger kontantoverføringer og behovsprøving, vi velger tjenester til alle, sier Støre.

Ingen forretnigshemmeligheter

- Vi vil ha markedstenkningen ut av velferd. Den kommer til uttrykk på flere måter, som kontrakter der man betrakter det som forretningshemmeligheter hvordan man tar vare på folk. Det du gjør for skattebetalernes penger, gjør du på vegne av fellesskapet. Det skal det være åpenhet om.

- Og hvordan de ansatte har det, har betydning for kvaliteten på tjenesten. Yter du en velferdstjeneste for det offentlige, skal du være fast ansatt. Du skal ikke måtte opprette et enkeltmannsforetak slik at konsernet slipper å ta ansvar, sier Tajik.

- Noe av det mest bekymringsfulle og alvorlige ved Granavolden-erklæringen er at den legger opp til privatisering av velferden som kommunene har ansvar for. Når de åpner for mer såkalt fritt brukervlg, er det det første skrittet mot privatisering og kommersialisering. Det betyr ingen grunnleggende trygghet for de ansatte - og heller ikke for de som har behov for omsorg, sier Stenseng.

Faste stillinger

*Ap lover å jobber for hele, faste stillinger. Målet er at alle ansatte i kommunen som ønsker det, skal få heltidsjobb.

* Ap vil bruke kommunenes innkjøpsmakt til å stille krav om faste stillinger, læringplasser og gode lønns- og arbeidsforhold.

-To tredjedeler av ansatte i helse og omsorg i kommunene jobber deltid. De har ikke en trygg, fast heltidsstilling å gå til. Mange som nå går til valg, skal stemme på sin arbeidsgiver, som jo politikere i kommunene er.

Derfor er retten til hel stilling en hovedsak for våre ordførerkandidater. VI kan ikke tilby nyutdannede kvinner, for det er flest kvinner, 20-30 prosent stillinger som gjør at de ikke kan etablere seg og ikke forsørge familien, men må gå rundt og håpe på vakter nok. Vi vil gi folk trygghet i arbeidslivet. Og hva vil vi de eldre skal møte når de trenger omsorg? Noen, trygge fast ansatte eller 30-40 vikarer, spør Stenseng.

*Ap lover også å jobbe for klimavennlige lokalsamfunn ved å bygge ut kollektivtilbudet, ta initiativ til at kommunen blir plastfri, og tar ansvar for at kommunen kutter utslipp fra klimagasser.

*Ap vil gjennom aktiv næringspolitikk sørge for at det skapes arbeidsplasser i alle deler av landet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer