Skal fire ukjente nordmenn virkelig kjøpe den skotske storklubben Hearts?

- 30 til 40 prosents sjanse, sier den halvt norske mellommannen Tom Grahn.

STORKLUBB: Den falmende storklubben Hearts spilte senest i fjor høst europacupkvallik mot Liverpool. Foto: AFP / ANDREW YATES / NTB SCANPIX
STORKLUBB: Den falmende storklubben Hearts spilte senest i fjor høst europacupkvallik mot Liverpool. Foto: AFP / ANDREW YATES / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi jobber med en gruppe norske og svenske forretningsmenn for å utforske muligheten for å kjøpe Hearts, sier Tom Grahn i Crest sportsgroup til Dagbladet.

Grahn er halvt norsk og opplyser at han er prosjektleder for «Hearts-prosjektet».

Flere skotske medier, og Finansavisen og Dagbladet, har tidligere skrevet at fire norske investorer er interessert i å kjøpe den gamle skotske storklubben Hearts, som nå nærmest er på konkursens rand.

Men vil Hearts faktisk få norske eiere? Hvem er disse fire nordmennene? Og hvem står bak?

Grahn og selskapet Crest sportsgroup er oppgitt å være «mellommennene» i avtalen og sendte i forrige uke ut en pressemelding om kjøpsintensjonene.

Norske og svenske De ønsker ikke å si hvem investorene, fire nordmennene og to svenskene, er. Men fra andre kilder får Dagbladet opplyst at en av dem er blitt omtalt som lederen av et investeringsfond i London. En annen ble også oppgitt å jobbe i finansbransjen i London.

De to svenskene skal ha vært involvert i bankvirksomhet i Baltikum. Det har også nåværende Hearts-eier, den eksentriske litaueren Vladimir Romanov, vært. Men hans forretningsimperium vakler.

- De fire nordmennene har studert i Edinburgh. De er i alderen 40 til 60 år og har vært involvert i blant annet shipping og olje, men ikke nødvendigvis basert i Norge, er det Grahn vil si om nordmennene.

Permisjon Han opplyser at prosjektet ble startet av nordmannen Kai Isaksen, men at han nå er i permisjon for å jobbe med et sponsorprosjekt.

- Det var Kai Isaksen som traff en av de to av dem. De uttrykte interesse for å kjøpe en britisk fotballklubb, sier Grahn.

I en e-post til Dagbladet beskriver Isaksen sin rolle slik:

- Det er korrekt at den opprinnelige henvendelsen kom til meg via en felles bekjent av meg og lederen i konsortiet for ca ett år siden. Siden jeg allerede da var på vei ut av Crest sportsgroup, overlot jeg prosjektet til andre i selskapet.

- Min rolle i prosjektet har kun vært at jeg har bidratt med lokalt nettverk i Edinburgh og andre steder, samt at jeg har deltatt på to møter i Edinburgh med andre potensielle interessenter, siden jeg er basert i Edinburgh til daglig, skriver Isaksen, og legger til at «det vil være feil å knyttet dette prosjektet til meg personlig på noen måte».

Leskedrikk Isaksen har til motsetning fra Grahn vært involvert i norsk idrett.

I 2010 var han involvert da Mjøndalen trodde de hadde fått Irn-bru, den skotske nasjonal-leskedrikken, som ny sponsor. Men det endte som en sponsorbløff, som Drammens Tidende kalte det.

- Det var egentlig en veldig rar sak. Han kom til oss og fortalte at Irn-bru ville sponse Mjøndalen. Vi takket ja og det ble skrevet en avtale. Men vi fikk aldri noen penger. Vi opplevde at vi ble lurt, sier Kenneth Karlsen, daglig leder i Mjøndalen, til Dagbladet.

EKSENTRISK: Den nåværende eieren Vladimir Romanov. Foto: REUTERS / DAVID MOIR / NTB SCANPIX
EKSENTRISK: Den nåværende eieren Vladimir Romanov. Foto: REUTERS / DAVID MOIR / NTB SCANPIX Vis mer

Han legger til at klubben ikke tapte noen penger på saken. Isaksen sa senere til Drammens Tidende at han forstod at klubben følte seg lurt, men at verken han eller selskapet hans tjente noe på opplegget og at det var ytre omstendigheter som forårsaket bruddet. Isaksen skriver at dette ble «lagt død for lenge siden».[bilde=2, right, eight]

Odd-investor Isaksen var også involvert i oppstarten av Oddball invest, et selskap som skal investere i Odd-spillere. I 2012 var han en del av styret. Men han er ikke lenger involvert.

I e-posten til Dagbladet skriver Isaksen at han ikke har bodd i Norge på 5-6 år og at han er i ferd med å avslutte aktivitetene i Norge.

- Jeg bidro i oppstarten av Oddball invest. Dette var som privatperson og Odd-supporter, og min involvering der er over og var aldri planlagt å vare lenger enn til emisjonen i selskapet var sluttført, skriver han.

Crest sportsgroup sier de nå er i samtaler med klubbens litauiske eiere, men vil ikke kalle det forhandlinger.

- Vi har folk i Kaunas for å kartlegge situasjonen. Vår jobb er å sikre våre klienter et best mulig beslutningsgrunnlag, sier Grahn.

- Hvorfor kan det være interessant å kjøpe en kriserammet skotsk fotballklubb?

- Det er to hovedting. Hearts er i utgangspunktet den tredje største klubben i Skottland. Vi mener den underpresterer på det komersielle. De har en omsetning omtrent som Sogndal i Norge. De har 13-14 000 i snitt på kampene. Men hadde man hatt en større stadion, ville de kunne tatt 22-23 000. Samtidig er det en økonomisk situasjon i klubben som gjør at man kanskje kan få den til en pris som kan gjøre det interessant.

Selge stadion? Hearts' stadion Tynecastle har behov for modernisering. Romanov sørget i sin tid for at anlegget ikke ble solgt til et selskap som ville utnytte tomta til boliger.

- Hvordan ser man for seg stadionframtida?

- Det er litt vanskelig å svare på. Tynecastle er en stadion med veldig begrenset utviklingspotensiale, ikke minst lokale forhold rundt stadion. På sikt må nok klubben se seg om etter en ny stadion, men jeg ønsker ikke å kommentere om det er en konkret del av planene.

- En kyniker vil kunne argumentere med at det der vil være en ganske attraktiv eiendom for leiligheter?

- Det vil det være, vil jeg tro, selv om boligmarkedet i Edinburgh ikke er helt på topp i øyeblikket. Det er et sentralt og attraktivt område. Klubben vil nok uansett måtte se seg om etter en ny løsning om noen år. Det vil nok være en emosjonell prosess, men det vil tvinge seg fram, uansett hvem som tar over.

Hva skjer med gjelda? Det er blitt hevdet at Hearts har en gjeld på omtrent 150 millioner kroner, hovedsaklig til selskaper kontrollert av eieren Romanov. I pressemeldingen i forrige uke gjorde «skandinavene» det klart at de kun ville kjøpe en gjeldfri klubb.

- Hvordan vil dere klare å ta over klubben uten gjeld?

HEARTS-FAN OG INITATIVTAKER: Kai Isaksen. Foto: Nils Tore Olsen/Varden
HEARTS-FAN OG INITATIVTAKER: Kai Isaksen. Foto: Nils Tore Olsen/Varden Vis mer

- De vi representerer ser ikke for seg å ta over gjeld videre. De ønsker ikke at det skal være noe igjen i de litauiske selskapene. Et alternativ kan være å kjøpe all gjeld, aksjer og stadion for en kontantsum. Så kan det gjøres et aksjer for gjeld-bytte, hvor gjelda gjøres om til aksjer i klubben.

Grahn ønsker ikke å si hvor mye de er villige til å gi for klubben.

- Hvor stor sjanse er det for at Hearts får norske eiere?

- Det er veldig vanskelig å svare på. Det er en uoversiktelig prosess med mange ukjente faktorer. Jeg vil si at det er ca 30-40 prosents sjanse. Det er ikke startet forhandlinger og det er eventuelt ikke vi som vil lede forhandlingene dersom disse starter. Det vil gjøres av lederen av gruppen fra Skandinavia sammen med deres juridiske rådgivere.

Hearts endte i år på en skuffende 10. plass i serien. Laget tapte også ligacupfinalen mot St. Mirren.

ÆRVERDIG KLUBB: Tore André Flo i en duell med en Hearts-spillere i 2000.
ÆRVERDIG KLUBB: Tore André Flo i en duell med en Hearts-spillere i 2000. Vis mer