MINDRE LEKKASJE: Oljelenser ved sementskipet Crete Cement som onsdag havarerte etter en grunnstøting i Oslofjorden utenfor Fagerstrand.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
MINDRE LEKKASJE: Oljelenser ved sementskipet Crete Cement som onsdag havarerte etter en grunnstøting i Oslofjorden utenfor Fagerstrand. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

Skal fjerne 50 liter olje ved land

Mindre lekkasje fra Crete Cement i morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): - Vi har en mindre lekkasje fra maskinrommet. Det er innenfor lenseringen og er ikke farlig for miljøet. Vi vil ta det opp når det er nok til å kunne tas opp, sier aksjonsleder Per Odd Krystad i Kysteverket til Dagbladet.no.

I tillegg til den lille lekkasjen skal bergingsmannskapene ta opp et sted mellom 40 og 50 liter olje som har lekket ut.

- Det ligger langs land og strekker seg over et område på fem til seks meter. Det skaper ingen miljøproblemer og vi har kontroll, sier aksjonslederen.

Flere ressurser
Den store planen i dag er å starte den virkelige trusselen om bord. Arbeidet med å pumpe ut de rundt 140 tonnene med olje startet i løpet av dagen, varslet Kystverket.

Miljøforkjempere uttalte til Dagbladet.no på onsdag at pumpinga burde startet med en gang.

- Vi har kalt inn litt flere ressurser i backup og håper og starte dette arbeidet i ettermiddag en gang, sier Krystad til Dagbladet.no.

Mistenker losen
Sementskipet «Crete Cement» har nå ligget på grunn utenfor Fagerstrand på Nesodden i Oslofjorden siden onsdag morges. Der ligger det stabilt.

Rederiet: Beklager overfor naboene

Nesodden-politiet har mistenkt den erfarne losen og overstyrmannen for kurssvikt i forkant av grunnstøtingen ved øya Aspond. De andre personene om bord har status som vitner.

Kritisk til politiet
Havarikommisjonen kritiserer politiet for å trekke hastige konklusjoner, melder NTB.
- Vi synes de er raskt ute med å trekke konklusjoner, men det er fordi vi har forskjellige arbeidsmetoder, sier direktør Grete Myhre i Statens havarikommisjon til NRK.
Hun mener politiet bare har konsentrert seg om en liten del av det som kan være årsakssammenhengen.
- Politiet etterforsker hendelsen der og da — vi etterforsker videre bakover. Vi har samlet inn loggbok og de dataene fra båten som vi synes er nødvendig for saken. Fremdeles er det tidlig i intervjuene, og vi kan ikke trekke noen konklusjoner, sier Myhre.

Ingen av de 13 personene som om bord ble skadet.