Skal fjerne ulovlige bosetninger på Vestbredden

Den israelske forsvarsministeren vil rive 90 hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den israelske forsvarsministeren Amir Peretz har gitt ordre om å rive 90 uautoriserte hus på Vestbredden, skriver Haaretz. Flestparten av bygningene tilhører israelere, og husene skal rives i løpet av et par uker.

Ministeren har tidligere uttalt at han ønsker å fjerne alle uautoriserte bosetninger, melder AP.

Kontroversielt vedtak

Amir Peretz ble forsvarsminister i mai i år. Ikke lenge etter ga han hæren ordre om å forberede seg på å fjerne tolv bosetninger. Det ble imidlertid ikke noe av etter at Israel gikk til krig mot Libanon og Hizbollah i sommer.

Etter at våpenstillstanden ble innført, gjenopptok Peretz planene sine om å legge ned bosetningene. Det har blitt møtt med skepsis blant flere offiserer, som frykter at det ville øke spenningen på Vestbredden.

Aggressiv boligbygging

I dag finnes det mer enn 120 jødiske bosetninger på Vestbredden. De ble bygget av israelere som ønsket å stykke opp de palestinske territoriene for å hindre av opprettelsen en levedyktig palestinsk stat.

Israel har tidligere lovet USA å rive to dusin bosetninger som ble grunnlagt etter at Ariel Sharon ble statsminister. Det har ennå ikke skjedd.

FORSVARSMINISTER: Amir Peretz vil fjerne alle uautoriserte bosetninger på Vestbredden. Alle foto: Scanpix
FORSVARSMINISTER: Amir Peretz vil fjerne alle uautoriserte bosetninger på Vestbredden. Alle foto: Scanpix Vis mer
EN BULLDOSER RIVER ET PALESTINSK HJEM NÆR DEN JØDISKE BOSETNINGEN KIRYAT PÅ VESTBREDDEN: Ifølge israelske myndigheter var det feil ved byggetillatelsen.