Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skal forberede mitt nye liv uten politikk

Trond Birkedal løslatt i dag. Vil snakke ut over helga.

LØSLATT: Tidligere Frp-topp Trond Birkedal, her fra partiets landsmøte i 2007, er løslatt fra varetektsfengsel. Foto: GEIR OTTO JOHANSEN/SCANPIX
LØSLATT: Tidligere Frp-topp Trond Birkedal, her fra partiets landsmøte i 2007, er løslatt fra varetektsfengsel. Foto: GEIR OTTO JOHANSEN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere Frp-toppen Trond Birkedal ble i dag løslatt fra varetekt.

- Jeg er lettet over å være løslatt. Jeg skal nå i gang med å forberede mitt nye liv uten politikk, men da gjelder fortsatt slagordet «Det viktigste først», sier Birkedal (31) til Rogalands Avis etter de første timene ute fra Åna fengsel.

Løslatt før tida De første dagene skal han bruke sammen med familien, og ifølge Rogalands Avis kommer han ikke til å snakke mer med mediene før han trolig innkaller til en pressekonferanse over helga.

Birkedal  ble løslatt fredag morgen, flere dager før varetektsperioden, som opprinnelig skulle gå ut 6. april. Den siktede politikeren har sittet ti dager i varetekt med brev- og besøksforbud.

- Det er ikke lenger fare for bevisforspillelse, sier Karsten Monsen, politiadvokat ved Rogaland politidistrikt, til NRK Rogaland.

Birkedal er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, samt utuktig atferd.

- Lettelse - Birkedal er lettet over å ha blitt satt fri. Nå er han tilbake hos familien og skal bruke helga til å slappe av, sier forsvarer Arvid Sjødin til Dagbladet.

Birkedal samtykket til fengslingen i forrige uke, og uttrykte at han aktet å samarbeide med politiet. Sjødin forteller at han og klienten er godt fornøyd med politiets opptreden så langt i saken.

- De har opptrådt ryddig. Betingelsen var at Birkedal skulle sitte i varetekt til det ikke lenger var fare for bevisforspillelse. Det har de holdt, sier advokaten.

- Hva vil dere foreta dere videre nå?

- Vi avventer politiets konklusjon. Det kan ta kort eller lang til den foreligger, sier Sjødin - som legger til:

- Jeg tror ikke bevismengden er veldig stor.

Filming og oralsex Saken mot 31-åringen, som har vært Fpu-formann, sentralstyremedlem og ordførerkandidat i Stavanger, ble rullet opp av Dagbladet.no i forrige uke. Han skal ha snikfilmet nakne unge gutter på sitt eget bad, i tillegg skal han i 2008 ha hatt oralsex med en da 15-årig gutt.

Søndag 20. mars ble politikeren pågrepet hjemme i Stavanger, etter at et 19-årig tidligere Fpu-medlem hadde slått alarm om hemmelig filming på badet. Dagen etter, da saken sprakk, trakk han seg fra alle politiske verv.

To dager seinere ble han siktet for det seksuelle samkvemmet med den mindreårige gutten på et hotellrom i forbindelse med Fpu-landsmøtet i 2008.

Stuper på måling Politiets etterforskning nærmer seg nå slutten. Den har bl.a. bestått i gjennomgang av Birkedals PC med videofiler, og en rekke avhør.

I kjølvannet av Birkedal-saken er flere overgrepssaker i Frp-apparatet rullet opp. I Møre og Romsdal har en lokalpolitiker trukket seg etter at han skal ha sjikanert to unge Fpu-jenter seksuelt.

Birkedal-saken har tilsynelatende gått hardt ut over Frp's oppslutning; på Sentio-målingen som ble offentliggjort i går, er partiet for første gang siden 2007 under 20 prosents oppslutning.

Dagbladet følger saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media