Bjørkelangen 20140113: Blomster og lykter lagt ned for å minnes Tiril Bølge og Sara Sandsmark som ble påkjørt og mistet livet lørdag 11 januar. Foto: Endre Vellene
Bjørkelangen 20140113: Blomster og lykter lagt ned for å minnes Tiril Bølge og Sara Sandsmark som ble påkjørt og mistet livet lørdag 11 januar. Foto: Endre VelleneVis mer

Skal forklare seg om påkjørselen som kostet Sara (13) og Tiril (11) livet: Bjørkelangen-tiltalt gruer seg til rettssaken

Tragisk bilulykke i januar i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn ett år etter ulykken husker den tilkalte mannen ingenting fra selve ulykken der Tiril Alette Huser Bølge (11) og Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) i januar i fjor døde etter å ha blitt påkjørt på tur med hest og sulky.

Rettssaken starter i Nedre Romerike tingrett fredag.

- Alle håper at han klarer å forklare seg i retten. Han vil få støtte av et hjelpeapparat, og han sier selv han ønsker å snakke i retten. Det er jo i alles interesse at han får det til, men det vil bli vanskelig, sier advokat Gunhild Lærum. Hun er forsvarer for bilmekanikeren i 40-åra.

Han er tiltalt for uaktsomt drap på de to jentene.

Vil nekte Ulykken skjedde lørdag 11. januar i fjor, da sjåføren kjørte på de to jentene som var på tur på fylkesvei 229, fire kilometer sør for Bjørkelangen i Aurskog-Høland i Akershus.

Begge jentene fikk alvorlige hodeskader i ulykken og var bevisstløse da de ble fløyet til Ullevål sykehus. 11-åringen døde natt til søndag 12. januar. 13-åringen døde om formiddagen samme dag.

Sjåføren ble først siktet for uaktsom kjøring, men er nå tiltalt for uaktsomt drap på de to jentene. Han vedgår at han kjørte bilen.

DØDE: Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13). Foto: Privat / NTB Scanpix
DØDE: Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13). Foto: Privat / NTB Scanpix Vis mer

- Han kommer til å nekte straffskyld. Det må han, for han husker det ikke. Skulle han svart ja, måtte han huske hva som skjedde, men det gjør han ikke. Og det er ingen taktikk fra hans side, det er virkelig helt svart, sier Lærum som ikke vil spekulere på hvorfor klienten ikke har noe minne av ulykken.

Inhabil ekspert Rettssaken skulle startet i midten av februar, men måtte utsettes. Grunnen var at den rettsoppnevnt sakkyndige, kollisjonsekspert Erik Aanerud, erklærte seg inhabil i saken på grunn av familieforbindelse til bistandsadvokaten til den ene jentas foreldre.

Saken vakte stor oppsikt, og familien til en av de døde jentene reagerte med sinne på at forsvareren til den tilkalte krevde saken utsatt.

Forsvareren selv sa hun ikke hadde noe valg da hun ba den sakkyndige om trekke seg fra saken.

DØDE: Tiril Alette Huser Bølge (11). Foto: Privat / Benjamin A. Ward / Dagbladet
DØDE: Tiril Alette Huser Bølge (11). Foto: Privat / Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Den sakkyndige sa selv ifra at han var inhabil, og da ba jeg om at han skulle fjernes. Så proteseterte han på det, men jeg har nå fått Høyesterett på min side. Det holder for meg, sier Lærum til NTB.

Ny rekonstruksjon Etter utskiftningen av Aanerud i vinter er sivilingeniør Arvid Aakre fra NTNU i Trondheim oppnevnt av Nedre Romerike tingrett som ny sakkyndig i saken.

I mars gjennomførte han blant annet en ny rekonstruksjon av ulykken. Hans slutninger vil bli lagt fram for retten som administreres av tingrettsdommer Anja Bech.

- Det har vært ekstremt mye mediedekning av denne saken, det har vært skrevet bok om den. For en trafikkulykke er dette veldig mye, sier Lærum som legger til at klienten nå bare ønsker å gjennomføre rettssaken og gå videre.

- Han vil ha det overstått og kunne komme videre. Han har hatt det grusomt siden dette skjedde, sier Lærum.

LES OGSÅ: - En vitnesbyrd om at det går an å overleve en slik sorg.

(NTB/Dagbladet)

MISTET LIVET LANGS VEIEN: Tiril og Sara ble påkjørt og mistet livet lørdag 11 januar. Foto: Endre Vellene
MISTET LIVET LANGS VEIEN: Tiril og Sara ble påkjørt og mistet livet lørdag 11 januar. Foto: Endre Vellene Vis mer